22. listopadu 2018

Pestrý míchaný kompot s dýni

2 kg dýně., lžičku kyseliny citronové., 2 grepy s červenou dužinou., 4 pevné plody kiwi., 500 g višní., 450 g pískového cukru
Rozkrojíme dýni, odstraníme měkkou dužinu s jádřincem a oloupeme. Všechnu ostatní dužinu nakrájíme na kousky, posypeme kyselinou citronvou zalijeme vodou, povaříme asi 3 minuty a necháme 24 hodin stát. Následující den oloupeme grepy, rozebereme je na dílky a zbavíme bílé slupky (zbyde jen dužina). Oloupeme kiwi, opláchneme višně. Dýně slijeme a tekutinu použijeme k přípravě nálevu. Grepy rozkrájíme na úhledné kousky, kiwi na kolečka a ještě na čtvrtinky. Do čistých sklenic pěkně urovnáme dýni a všechno ostatní připravené ovoce. Do tekutiny z dýně přidáme cukr, necháme jej rozpustit a chvilku povaříme. Cukerným nálevem zalijeme ovoce, sklenice uzavřeme víčky a postavíme do hrnce s teplou vodou, ve kterém máme speciální pařák (lze nahradit čistou složenou utěrkou), aby se nedotýkaly dna. Sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice opatrně vyjmeme, necháme do druhého dne vychladnout a uložíme v temnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat