22. listopadu 2018

Opilé mandarinky

20 mandarinek., 350 g želírovacího cukru., celý hřebíček., čerstvý zázvor., zelené lístky mandarinek., 300 ml rumu
Mandarinky nejlépe kartáčkem důkladne očistíme a omyjeme. Na několika místech je propíchneme špejlí, aby při vaření mohla dovnitř vniknout voda. Medzitým dáme vařit 600 až 700 ml vody, přidáme želírovací cukr a zhruba 5 minut povaříme. Pak přidáme omyté mandarinky a při mírné teplotě je přibližne 40 minut vaříme, dokud nezměknou. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Měkké mandarinky vyjmeme do každé zapíchneme několik hřebíčku, naskládáme je spolu s kousky zázvoru a opranými zelenými lístky do sklenice. Želírovací roztok prudce zavaříme, potom odstavíme a vychladíme na zrhuba 80 stup. C. Na ovoce a zázvor ve sklenici nalijeme rum, dolijeme želírovacím roztokem a dobře uzavřeme. Sklenici postavíme na temné místo a necháme měsíc uzrát. Mandarinky podáváme celé, nejlépe jako dezert.

Žádné komentáře:

Okomentovat