20 mandarinek., 350 g želírovacího cukru., celý hřebíček., čerstvý zázvor., zelené lístky mandarinek., 300 ml rumu
Mandarinky
nejlépe kartáčkem důkladne očistíme a omyjeme. Na několika místech je
propíchneme špejlí, aby při vaření mohla dovnitř vniknout voda. Medzitým
dáme vařit 600 až 700 ml vody, přidáme želírovací cukr a zhruba 5 minut
povaříme. Pak přidáme omyté mandarinky a při mírné teplotě je přibližne
40 minut vaříme, dokud nezměknou. Zázvor oloupeme a nakrájíme na
kousky. Měkké mandarinky vyjmeme do každé zapíchneme několik hřebíčku,
naskládáme je spolu s kousky zázvoru a opranými zelenými lístky do
sklenice. Želírovací roztok prudce zavaříme, potom odstavíme a
vychladíme na zrhuba 80 stup. C. Na ovoce a zázvor ve sklenici nalijeme
rum, dolijeme želírovacím roztokem a dobře uzavřeme. Sklenici postavíme
na temné místo a necháme měsíc uzrát. Mandarinky podáváme celé, nejlépe
jako dezert.
Žádné komentáře:
Okomentovat