22. listopadu 2018

Broskvový kořeněný kompot

500 g pískového cukru., 3 kg zralých pevných žlutomasých broskví., lžičku kyseliny citronové., 16 hvězdiček badyánu., 2 snítky máty peprné
Svaříme 1,5 litru vody a cukr na sirup. Broskve omyjeme, oloupeme, rzpůlíme (vyjmeme pecku) a ihned vložíme do studené vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou, aby si uchovaly krásnou barvu. Pamatujme na to abychm nevybrali příliš měkké plody – rozvařily by se a kompot by vypadal nevzhledně. Do středu několika půlek broskví vetkneme hvězdičky badyánu, ovoce urovnáme do čistých sklenic a prokládáme lístečky máty. Zalijeme teplým sirupem asi cm pod okraj sklenice, uzavřeme víčky a vložíme do hrnce s teplou vodou – na speciální pařák nebo složenou utěrku. Sterilujeme 20 až 25 minut při teplotě 85 stup. C. Sklenice opatrněvyjmeme na podložku a necháme do druhého dne vychladnout, pak uložíme v chladu a temnu. Chuřové jemné broskve jsou vhodné i pro případ, že nekdo z rodiny drží dietu.

Žádné komentáře:

Okomentovat