27. ledna 2012

Starobělské „zmrzlé kobzole“

500 g polohrubé mouky, 80 g tuku, 40 g cukru, 20 g kvasnic, žloutek, 4 dl mléka,špetka citrónová kůra a sůl, 200 g mák, 5 dl mléka, 50 g cukru, 100 g povidel, citrónová kůra


Do mísy prosejeme mouku a trochu z ní oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého oslazeného mléka nakynout droždí (část cukru z celkového množství). Když je kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutek a přilijeme kvásek, který hned do žloutku vmícháme. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěný tuk, citrónovou kůru a nakonec sůl.Těsto musíme připravovat v teplém prostředí. Necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí promícháme a necháme ještě jednou nakynout, poté je těsto připraveno ke zpracování. Mezitím, co nám kyne těsto, přichystáme si nádivku. Mák jemně umeleme nebo koupíme již namletý, vsypeme do vřelého mléka a dusíme. Když mák zhoustne, musíme jím často míchat,aby se nepřipálil. Ještě teplý osladíme cukrem nebo medem, popř. přidáme jen povidla a rozmícháme. Přidáme citrónovou kůrou.Z nakynutého těsta vykrajujeme malé bochánky na buchty a plníme nádivkou. Buchty klademe dosti od sebe na vymaštěný plech nebo pečící papír tak, aby se i po nakynutí vzájemně nedotýkaly. Necháme na plechu nakynout 20 až 30 minut a poté vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 1/2 hodiny podle toho, zda chceme buchty světlejší nebo více vypečené. Buchty necháme vychladnout a nejlépe uležet do druhého dne.
Vaření zmrzlých kobzolů : Připravíme si hrnec a podložku pro napařování knedlíků a zalijeme vodou, aby hladina vody byla nad napařovací podložkou. Jakmile začne vařit voda, vložíme do hrnce buchty do jedné vrstvy tak, aby plavaly ve vodě a pod pokličkou vaříme cca 5 minut po jedné straně, poté buchty otočíme a vaříme dalších 5 minut. Mezitím si přichystáme cukr moučku a rozškvaříme máslo dozlatova. Jakmile jsou buchty měkké až rozvařené (roztáhlé), vytáhneme je z hrnce, necháme okapat a vložíme do mísy. Ihned rozvařené buchty (kobzole) posypeme cukrem nebo pokapeme medem a poléváme horkým rozškvařeným máslem. Takto můžeme na sebe uvařené kobzole klást a prosypávat cukrem a polévat máslem, až je mísa plná. Poté necháme kobzole vychladnout a dáme do ledničky.
Servírování : Zmrzlý kobzol se jmenuje proto, že vypadá jako kobzol. Zmrzlý kobzol servírujeme na talířek studený, rozškvaříme máslo a těsně před podáváním poléváme dle chuti.

Žádné komentáře:

Okomentovat