26. ledna 2012

Uzené maso se švestkovou omáčkou

50 g sušených švestek, 100 g másla, 20 g švestkových povidel, 70 g hladké mouky,100 ml smetany, 1,5 kg brambor, vejce, 300 g hrubé mouky, uzené maso (kýta, krkovička,rolka), skořice mletá, sůl, cukr, citrónová šťáva

Uzené maso (kýta, krkovička, rolka) opláchneme, vložíme do vařící vody a uvaříme do měkka.Před podáváním krájíme maso přes vlákna na jednotlivé porce.
Švestková omáčka (recept na 5 porcí) : polovinu másla vložíme do kastrolu, přidáme švestková povidla a orestujeme. Zalijeme 0,5 litru vody, zahustíme jíškou z druhé poloviny másla a mouky. Provaříme. Přidáme sůl, cukr, citrónovou šťávu, mletou skořici a na malé dílky nakrájené sušené švestky. Opět vše provaříme. Nakonec přidáme smetanu.
Slezské kluski (recept na 5 porcí) : polovinu brambor uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a pomeleme na masovém strojku. Druhou polovinu brambor oloupeme, nastrouháme na struhadle, přidáme k pomletým bramborám, osolíme, přidáme jedno vejce a mouku. Vypracujeme těsto. Zformujeme knedlíky o průměru asi 5 cm. Připravené kluski vkládáme do osolené vařící vody. Vaříme přibližně 15 minut. Uvařené kvedlíky vyjmeme a okapané podáváme s vařeným uzeným masem a švestkovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat