24. ledna 2012

Polské zelí

500 g kysané zelí, 5 ks větší brambory, 50 g slanina – může být i více, střední cibule;sůl, mletý pepř, kmín – dle potřeby a chuti

Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem. V dalším hrnci uvaříme kysané zelí. Část slité vody z brambor i ze zelí dáme do hrníčků pro případné zředění pokrmu. Brambory dobře rozmačkáme, přidáme k nim slité zelí, na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu a jemně nakrájenou syrovou cibuli. Pořádně vše promícháme, přidáme špetku mletého pepře a podle chuti dosolíme. Pokrm musí mít konzistenci těsta. Pokud by byl hodně „suchý“, přilijeme podle chuti vodu ze slitých brambor nebo ze zelí. Podává se s jakýmkoli masem (opečenou klobásou,masovými závitky, pečeným masem nebo i karbenátkem). Chutná ovšem i bez masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat