26. ledna 2012

Pečené hříbky s brynzů

800 g čerstvých hub nebo žampionů, 250 g uzeného bůčku, 40 g sádla, 400 g brynzy,40 g cibule, pažitka, pepř a sůl

Z omytých a očištěných hub nebo žampionů oddělíme hlavičky, které oloupeme. Stonky hub pokrájíme na drobné kousky. Na poloviční dávce sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme krájené stonky a podusíme. Směs necháme vychladnout, ochutíme pepřem, pažitkou,osolíme a smícháme s čerstvou brynzou. Touto nádivkou vrchovatě naplníme polovinupřipravených hlaviček a dalšími hlavičkami je nakrýváme.  Z vařeného vykoštěného uzeného bůčku, případně anglické slaniny, nakrájíme plátky v počtu spojených hlaviček. Spojené hlavičky zabalíme do připravených plátků bůčku a spíchneme párátky.Na kastrůlku rozpustíme zbývající sádlo a na něm v troubě zvolna pečeme připravené, zabalené houby, aniž bychom podlévali vodou. Při pečení dbáme, aby se slanina nepřipálila, čemuž zabráníme případným nakrytím kastrůlku poklicí. Na jednu porci podáváme asi 4–5 kusů zabalených hlaviček. Velmi chutná je též úprava nad ohněm. V tom případě propichujeme stejným způsobem připravené houby na prut a pečeme nad ohněm.
Příloha: vařené, opékané, smažené brambory, případně pečivo a zeleninové saláty.

Žádné komentáře:

Okomentovat