19. srpna 2012

Pangasius v bramborovo-špenátovém lůžku se sýrovou peřinkou

600 g filetů z pangasia,400 g čerstvého listového špenátu,500 g brambor (vhodných na pyré),3 vejce, 2 žloutky,50 g strouhaného ementálu,30 g jemné strouhanky,100 ml smetany ke šlehání,200 ml mléka,100 g másla (celkem - část na opečení ryby, část do bramborové kaše a do bešamelu),50 g hladké mouky, muškátový oříšek,bílý pepř,sůl
Z brambor uvaříme kaši, do které po zchladnutí zamícháme rozšlehaná vejce, část másla, sůl a nastrouháme muškátový oříšek. Kaši naklademe po obvodu vymazané zapékací mísy. Listový špenát spaříme, necháme okapat a navrstvíme do volného místa ve středu mísy.Porce ryby osolíme, zprudka krátce opečeme na másle (ještě si část ponecháme na bešamel) a položíme na špenátové listy.Poslední část másla rozpustíme v kastrůlku, zasypeme hladkou moukou, prosmahneme, zalijeme mlékem, smetanou a krátce provaříme. Po mírném vychladnutí do bešamelu vmícháme dva žloutky, polovinu strouhaného ementálu a přisolíme. Omáčkou zalijeme obsah misky a dáme zapéct. Pět až deset minut před koncem zapékání posypeme povrch strouhankou promíchanou s druhou polovinou sýra.

Žádné komentáře:

Okomentovat