19. srpna 2012

Marocké kuličky s chilli a mátou

500 g skopového, jehněčího nebo telecího masa, nasekaného nebo mletého,2 cibule, jemně pokrájené,hrst opražených piniových oříšků, nasekaných,hrst lístků čerstvého koriandru, usekaného, nebo petrželka, usekaná,hrst lístků máty, usekané, lžička mletého chilli,lžička mletého koriandru,lžička mletého kmínu,sůl,olej na smažení pár listů ledového salátu k podávání

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky, které poté nadrobno nasekáme nebo hruběji umeleme na masovém strojku. Osolíme, okořeníme, vmícháme jemně nakrájenou cibuli, posekané piniové oříšky, usekané bylinky a dobře promícháme. Mleté maso necháme 10 minut odpočinout, aby se chutě spojily, a pak z ochuceného masa tvarujeme menší kuličky zhruba velikosti vlašského ořechu. Ve velké pánvi nebo hlubším kastrolu rozehřejeme olej a kuličky v něm po všech stranách usmažíme dozlatova. Potom je vyjmeme a necháme okapat. Nejlepší je přeložit je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Můžeme je také usmažit ve fritéze.Pikantní masové kuličky podáváme na listech ledového salátu s citronovou omáčkou nebo harissou.Pokud chceme být opravdu styloví, můžeme jako přílohu použít arabský chléb, který je k dostání ve větších prodejnách potravin nebo v pekařstvích. Bez mletého masa by se marocká kuchyně neobešla, stejně jako bez čerstvých bylinek a koření. Zkuste masové kuličky na ledovém salátu zapíjet tradičním nápojem Maročanů, kterým je hodně oslazený mátový čaj, jenž skvěle osvěží i ve velmi horkém dni a kromě toho také příznivě ovlivňuje trávení.

Žádné komentáře:

Okomentovat