17. května 2010

Nizozemské maso

750 g hovězího masa, 50 g másla, červené víno, sůl, pepř, 1,5 kg brambor, 5 cibulí, 1 kg mrkve, kostka zeleninového bujónu, máslo, mléko (smetana), sůl, pepř, Maggi

Maso: Máslo rozpustíme a teprve, když je dobře zahřáté, položíme na něj plátky masa. Posolíme, popepříme. Maso z obou stran osmahneme a když se maso „zatáhne“, přidáme červené víno a vodu. Podlijeme v poměru půl na půl tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rozmarýn, nejlépe čerstvý, a maso jím posypeme. Dusíme zhruba 4 hodiny, případně přiléváme víno a vodu. Maso se dusí tak dlouho, až se začne rozpadat. Servírujeme pak jen libové kousky a šťávou z masa poléváme bramborovou šťouchanici. Brambory: Vše oloupeme a očistíme. U cibule sloupneme nejen slupku, ale i první bílou vrstvu pod ní, protože by byla tvrdá. Brambory a mrkev rozkrájíme na kostky. Cibuli nahrubo nakrájíme. Vše hodíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby v ní zelenina byla ponořená. Uvedeme do varu, přidáme zeleninový bujón a trochu soli. Vaříme cca 30 minut. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a šťouchadlem vše pořádně rozšťoucháme. Přidáme trochu másla a mléka (případně smetany). Můžeme dochutit kapkou Maggi a případně pepře.

Žádné komentáře:

Okomentovat