17. května 2010

Kachna uzená

1 mladá kachna, 6 zrnek anýzu, 10 zrnek jamajského pepře, 20 g čajových lístků, 2 lžíce vína šao-sing,1 lžička sojové omáčky, špetka wei-su, trochu cukru

Mladou kachnu dobře očistíme a pod tekoucí vodou opereme. Osušíme utěrkou a důkladně potřeme směsí soli, drceného anýzu a jamajského pepře. Kachnu vložíme do vhodné nádoby, mírně podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 3/4 hodiny . Zatím si připravíme udící rošt následujícím způsobem : dno pánve vyplníme silnější vrstvou pilin z tvrdého dřeva, do kterých jsme přimíchali čajové lístky. Přes pánev položíme kovovou mřížku, na ní umístíme připravenou kachnu a přiklopíme druhou pánví tak aby byl co nejmenší únik kouře. Na mírném ohni kachnu zvolna udíme, často obracíme a přeléváme šťávou, která nám zbyla z dušení a do které jsme přimíchali 2 lžíce vína, 1 lžičku sojové omáčky, špetku wei-su a cukru. Vyuzenou kachnu rozpůlíme, zbavíme kostí a nakrájíme na tenké plátky. Podáváme jí teplou ale i studená má výbornou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat