17. května 2010

Hovězí filé s pórkem

4 hovězí filé (každé cca 180 g), 1 bobkový list, 1 čajová lžička lístků tymiánu, 5 kuliček pepře, 6 polévkových lžíc olivového oleje, sůl, mletý pepř, 40 g přepuštěného másla, 400 g vařených mladých brambor (nakrájených na kolečka), 1 pórek,svazek pažitky, 100 ml zeleninového vývaru, 20 g bylinkového másla

Připravíme si směs koření z bobkového listu,tymiánu a kuliček pepře.Nasypte do hmoždíře,důkladně ji roztlučeme a poté tuto směs smícháme se 4 polévkovými lžícemi olivového oleje.Připravené steaky důkladně potřeme z obou stran.Okořeněné steaky přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce.Přepuštěné máslo ohřejte na velké pánvi a za občasného otáčení na něm smažte cca 10 minut na kolečka nakrájené nové brambory. Až budou kolečka dostatečně osmažená,podle chuti je osolte a opepřete. Důkladně umyjte čerstvou pažitku a nakrájejte nadrobno. Umyjte pórek.rozpůlte ho a odřežte konce.Pórek nechte 5 minut podusit v zeleninovém vývaru,poté dochuťte soli a pepřem. Zbývající olivový olej zahřejte na pánvi a steaky smažte na každé straně přibližně 2 minuty. Opečené brambory posypte pažitkou a spolu s pórkem a steaky rozdělte na talíře.Na každý steak ještě nezapomeňte dát bylinkové maslo.

Žádné komentáře:

Okomentovat