29. srpna 2016

Zalévaný brusinkový koláč

Asi 24 kousků – 60 g másla., špetka soli., 150 g polohrubé mouky nebo hrubé mouky., 3 velká vejca.,
Obložení – 350 čerstvých brusinek., 180 g cukru., 4 plátky želatiny., 250 g netučného tvarohu., 50 g mléka., strouhaná kůra a šťáva z citronu., 250 ml smetany., balíček želatinové polevy
Na těsto přivedeme k varu 250 ml osolené vody s máslem. Naráz přisypeme mouku a mícháme, až se vzniklá kaše nechytá hrnce.sejmeme ze sporáku, necháme vychladnout a postupně zapracujeme vejce. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto dáme do cukrářského sáčku s velkou hladkou trubičkou a na plech , vyložený papírem na pečení, spirálovitě nastříkáme kulatý plát. Po obvodu nastříkáme okraj. Pečeme asi 25 minut. Necháme vychladnout. Brusinky vaříme asi 10 minut ve 150 ml vody se 100 g cukru. Necháme je okapat. Šťávu zachytíme. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Utřeme tvaroh, 80 g cukru, mléko, citronovou kůru a šťávu. Rozpustíme želatinu a vmícháme do krému. Ušleháme smetanu. Polovinu smícháme s ¾ brusinek a přimícháme do krému, jakmile začne želírovat. Krém rozprostřeme na upečený plát. Želatinovou polevu rozpustíme v brusinkové šťávě rozředěné vodou. Vychladlou polevo koláč zasklíme. Ozdobíme zbývající šlehanou smetanou a brusinkami. Chladíme asi 3 hodiny. ©
Příprava cca 45 minut., chlazení cca 3 hodiny., pečení cca 25 minut., kusek asi 150 kcal., 5 g bílkovin., 6 g tuků., 14 g sacharidů.
Tip – použít můžeme i sklenici kompotovaných brusinek (asi 300 g). paj je už nesvařujeme s cukrem, ale necháme pouze okapat.

Žádné komentáře:

Okomentovat