29. srpna 2016

Pestrý koláč s tvarohem

Na 25 kousků: 200 g červeného rybízu, 200 g bílého rybízu, 380 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 vejce, 3 lžíce mléka, 500 g polohrubé mouky, sáček prášku do pečiva, sáček vanilkového pudinku, 2 lžíce citronové šťávy, kůru z citronu, 250 g netučného tvarohu, kelímek zakysané smetany, 200 g malin, 200 g ostružin, 3 lžíce moučkového cukru, mátu na ozdobení, tuk a strouhanku na plech
Rybíz důkladně propláchneme, několik stopek si necháme na ozdobu a zbytek otrháme. Třené těsto uděláme tak, že 250 g másla nebo rostlinného tuku, 250 g cukru a vanilkový cukr umícháme do pěny. Postupně přimícháme 2 vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících přidáváme do krému. Nakonec přilijeme mléko. Hlubší plech si důkladně vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto do něj opatrně nalijeme a rovnoměrně rozhrneme. Zbytek cukru, másla a vanilkového cukru utřeme do pěny, přidáme zbylá vejce, pudinkový prášek, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru. Na závěr přimícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Tuto směs rozetřeme na těsto a povrch posypeme 2/3 rybízu. V předehřáté troubě pečeme 35 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Maliny a ostružiny opláchneme a necháme na sítku dobře okapat. Spolu se zbytkem rybízu jimi poklademe povrch upečeného koláče a slabě posypeme moučkovým cukrem. Zbylý rybíz i se stopkami trochu navlhčíme, důkladně obalíme v moučkovém cukru a koláč jimi dozdobíme. Nakonec přidáme i pár mátových lístků.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 320 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat