28. srpna 2016

Špenátový palačinkový nákyp

Na 4 porce potřebujeme 250 celozrnné pšeničné mouky., 4 vejce., sůl., 450 g mléka., 100 g rozpuštěného másla., 750 g listového špenátu (nebo 600 g mrazeného špenátu)., svazek pažitky., cibuli., 2 stroužky česneku., lžíci oleje., 100 g smetany., muškátový oříšek., mletý pepř., 200 g nahrubo nastrouhaného eidamu., 2 rajčata., 150 g zakysané smetany., 3 lžičky sezamu
Smícháme mouku s vejci, solí a mlékem. Rozpustíme 2 lžíce másla a vmícháme do těsta a necháme 20 minut odpočívat. Zatím probereme špenát, odstraníme kořeny. Špenát několikrát důkladně propereme, aby nezůstala žádná zem. Pak dáme listy ve vrstvách do cedníku, znovu propereme chladnou vodou a dobře okapeme. Rozmrazíme zmrazený špenát. Pažitku omyjeme pod tekoucí vodou, okapeme a nakrájíme na ruličky. Oloupeme cibuli a česnek a najemno nasekáme, dozlatova osmahneme v rozpáleném oleji. Přidáme čerstvý špenát a necháme spařit, pak přidáme smetanu. K cibuli přidáme i zmrazený špenát se smetanou. Okořeníme nastrohaným muškátovým oříškem, solí i pepřem. Vmícháme pažitku a povaříme cca 5 minut při nízké teplotě. Vymastíme formu, na rozpuštěném zbylém másle postupně upečeme 8 tenkých palačinek. Palačinky obložíme špenátem a polovinou strouhaného sýra, zarolujeme a vložíme do formy. Omyjeme rajčata, rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a stopek. Dužinu nakrájíme na kostičky, a společně se zakysanou smetanou a zbytky strouhaného sýra je rozdělíme na palačinky a posypeme sezamem. Nákyp zapečeme v troubě předehřáté na 180°C (plyn stupeň 2) cca 15 – 20 minut.
Špenát probereme a zbavíme kořenů.
Několikrát ho důkladně propereme, abychom odstranili všechnu zem.
Listy ve vrstvách dáme do cedníku, znovu propereme chladnou vodou a dobře okapeme.
Porce obsahuje cca 41 g bílkovín., 60 g tuků., 63 g uhlovodradů., cca 957 kcal / 4006 kJ.

Žádné komentáře:

Okomentovat