15. listopadu 2011

Zelne baličky z mletym masem

hlávka bílého zelí, sůl, 100 g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60 g vařené šunky,60 g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř, petrželová nať, 200 g libového jehněčího masa , 2 cibule, 100 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 60 g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru (bujón)

Z hlávky bílého zelí oddělíme 12 velkých listů, omyjeme je a krátce povaříme v osolené vodě. Pak je vytáhneme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Veku nakrájíme na kostičky a pokapeme mlékem, šunku nasekáme a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmícháme do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100 g listů opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Šalotku nasekáme a se zelím ji opečeme na oleji. Přilisujeme 1 stroužek česneku, osolíme, opepříme a vmícháme petrželku.Jehněčí maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na malé kostky, opečeme na rozehřátém oleji, osolíme a opepříme. Jehněčí a zelí přidáme do mletého masa a promícháme, ovařené zelné listy rozpůlíme. Tvrdá žebra z nich seřízneme. Náplň rozdělíme na listy a vytvarujeme kulaté zelné balíčky. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme, mrkev a celer omyjeme a oloupeme a nakrájíme na kostičky stejně jako anglickou slaninu.V hrnci rozehřejeme olej, rozškvaříme na něm slaninu a osmahneme cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidáme tymián a okořeníme, navrch poklademe zelné balíčky, zalijeme vývarem a přikryté pomalu dusíme asi 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat