23. listopadu 2018

Pikantní čalamáda

½ kg žlutých a červených paprik., ½ kg bíle a červené cibule., ½ kg rajčat., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 7 tabletek umělého sladidla., bobkový list., 2 KL hořčičného semínka., 8 kuliček pepře., 4 kuličky nového koření
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme je na proužky. Rajčata nakrájíme na kolečka. Ze zelí vykrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky. Připravíme nálev: svaříme ½ l vody s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavře,e víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme 30 minut. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavém chladném místě.

Rajská jablíčka v pikantním nálevu

10 – 14 rajčat., 3 kuličky nového koření., ½ KL žlutých hořčičných semínek., 2 bobkové listy., 2 kuličky pepře., 7 dl octa., 35 g soli
Rajčata můžeme konzervovat oloupaná i ve slupce. Slupky je zbavíme takto: Omytá rajčata vložíme do cedníku a ten ponoříme do vroucí vody. Po 2 minutách jej vyjmeme, ponoříme do studené vody a stáhneme slupku. Jestliže slupka nevadí, pak rajčata jen omyjeme a vložíme do sklenice. Větší nebo tvrdá rajčata můžeme nakrájet na čtvrtky či silnější plátky. Na nálev přivedeme k varu 2,5 dl vody, přilijeme ocet, osolíme a necháme vychladnout. Ve sklenicích rajčata prokládáme propláchnutým kořením. Plné sklenice zalijeme studeným nálevem ak, aby byla všechna rajčata ponořená. V horké vodě pak dobře omyjeme dřevěné vařečky, které vzepřeme o vnitřní stěny sklenice. Zabráníme tak vyplávání rajčat na hladinu. Sklenice přikryjeme dvojitým celofánem, který pevně převážeme provázkem, a uložíme na tmavé chladnější místo.

Salát ze zelených rajčat

Zelená rajčata umyjeme, nakrájíme na plátky, nasolíme a necháme stát do druhého dne. Současně nakrájíme na kolečka cibuli (asi třetinu množství rajčat), též nasolíme a necháme ležet do druhého dne. Potom rajčata vytlačíme z vody, smíchame s cibulí a vaříme v octě zředěném vodou nebo roztokem (zelka, deko). Pžidáme kousek zázvoru, celé škořice, bobkový list, několik hřebíčků a hrst cukru. Sterilujeme 30 minut při 90 stup. C.

Sladkokysele okurky

Vodu a ocet dáme ve stejném poměru povařit. Přidáme 250 g cukru a 70 g soli. Do pětilitrové sklenice narovnáme okurky, které proložíme vinným listem, křenem a koprem. Okurky zalijeme horkým nálevem, necháme 5 minut stát, nálev slijeme a znova povaříme. Nalijeme na okurky, sklenice zavážeme celofánem a necháme 5 – 6 dní na slunci kvasit a vyčistit.

Směs do salátů-zavařovaní

200 g čerstvého hrášku., 900 g mrkve., 300 g celeru., 300 g cibule., 600 g okurek., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 5 tabletek umělého sladidla
Hrášek vyloupeme z lusků. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Aby celer zůstal pěkně bílý, můžeme jej na chvilku dát do vody s několika kapkami octa a potom nechat okapat. Cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostičky. Okurky opatrně očistíme jemným kartáčkem, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev: svaříme ½ l vody s octem, přidáme cukr, sůl a umělé sladidlo. Krátce povaříme a sejmeme z plotýnky. Očištěnou nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy a důkladně promícháme. Sklenice a víčka umyjeme a opláchneme vodou. Směs naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme po dobu 30 minut. Pak sklenice opatrně vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné a tmavé místo. Míchanou zeleninu využijeme zejména při přípravě bramborového salátu nebo jako oblohu různých pokrmů.

Sterilovaná směs na lečo

kg zralých rajčat., kg nepálivých paprik různých barev., 2 cibule., 3 PL oleje., KL soli
Rajčata omyjeme, případně oloupeme slupku a nakrájíme je na kolečka nebo osminky. Papriky omyjeme, vykrájíme jádra a nakrájíme na širší nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme rajčata a papriky, krátce orestujeme, osolíme, pečlivě promícháme a pod pokličkou dusíme 2 minuty. Omyjeme a nahřejeme sklenice. Plníme je směsí, kterou zalíváme vydušenou šťávou. Sklenice pak pevně uzavřeme víčky a sterilujeme 45 minut při teplotě 95 stup. C.

Zeleninová směs-zavařovaní

Očistíme květák, mrkev, cibuli, okurky, petržel, celer, zelená rajčata, kedlubny. Každý druh vaříme zvlášť dopoloměkka v osolené vodě. Zeleninu necháme odkapat a úhledně naskládáme do zavařovacích sklenic. Prokládáme ji kousky křenu, celými pepři, hořčicovými semínky a koprem. Zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 20 minut při 80 stup. C.

22. listopadu 2018

Opilé mandarinky

20 mandarinek., 350 g želírovacího cukru., celý hřebíček., čerstvý zázvor., zelené lístky mandarinek., 300 ml rumu
Mandarinky nejlépe kartáčkem důkladne očistíme a omyjeme. Na několika místech je propíchneme špejlí, aby při vaření mohla dovnitř vniknout voda. Medzitým dáme vařit 600 až 700 ml vody, přidáme želírovací cukr a zhruba 5 minut povaříme. Pak přidáme omyté mandarinky a při mírné teplotě je přibližne 40 minut vaříme, dokud nezměknou. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Měkké mandarinky vyjmeme do každé zapíchneme několik hřebíčku, naskládáme je spolu s kousky zázvoru a opranými zelenými lístky do sklenice. Želírovací roztok prudce zavaříme, potom odstavíme a vychladíme na zrhuba 80 stup. C. Na ovoce a zázvor ve sklenici nalijeme rum, dolijeme želírovacím roztokem a dobře uzavřeme. Sklenici postavíme na temné místo a necháme měsíc uzrát. Mandarinky podáváme celé, nejlépe jako dezert.

Nakládané švestky

500 ml ovocného octa., 150 ml jablečného (hruškového) koncentrátu., PL soli., kg švestek., 8 hřebíčku., 8 kuliček nového koření., 6 -8 kousků zázvoru (jemně krájeného)., 2 bobkové listy
Ocet, ovocný koncentrát a sůl dáme do hrnce a vaříme 1 – 2 minuty. Švestky rozpůlíme a huste propícháme párátkem, naskládáme s kořením do horké sklenice a zalijeme vroucím octem, aby byly potopené. Pak uzavřeme. Švestky jsou „hotové“ asi za měsíc.

Broskve v brandy

1,5 kg tvrdých broskví., l vody., 1,5 kg želírovacího cukru (krystalu)., 300 ml kvalitní brandy., kandované třešně
Koření: lusky vanilky., malá tyčinka skořice., 3 -4 celé kardomomy., 4 hřebíčky
Broskve blanšírujeme několik sekund v horké vodě. Poté sloupneme malým nožem a vypeckujeme je přektojením na polovinu. V hrnci svaříme malé množství vody a cukru, sebereme pěnu a necháme „probublávat“ asi 5 minut, aby vznikl sirup. Vložíme půlky broskví, uvedeme do varu a jemně povaříme. Ovoce vyndáme a necháme vychladnout. 600 ml sirupu, zbývající cukr a sáček koření (do bavlněné látky vložíme všechno koření a pevně zavářeme, vytvoříme pytlíček) dáme do mensího hrnce a za stáleho míchaní uvedeme do varu, odpřníme a prudce vaříme až dosáhneme 104 stup. C. Necháme chvíli zchladnout a vmícháme bradny. Do středu každé broskve vložíme kandovanou třeše¨, kterou můžeme upevniř páratkem. Ovoce volně naskládáme do sklence. Ze sirupu vyjmeme sáček s kořením. Broskve zalijeme sirupem tak, aby byly potopené. Sklenicí jemně zatřeseme, aby se uvolnil všechen vzduch. Uzavřeme. Broskve jsou připravené ke konzumaci za 2 týdny, ale prolezením se jejich chuř zjemní.