18. října 2011

Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem

15 buřtů, 2 lžíce nastrouhané mrkve,plnotučná nebo fran­couzská hořčice, 3-4 bobkové listy,6-8 kuliček nového koře­ní,hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,2 nastrouhané (či na plátky nařezané) fefe­ronky,případně 3 lžičky kou­pených mletých feferonek ze skleničky,4 sterilované, po­délně nakrájené okurky,6-8 (i více) stroužků česneku na­krájeného na plátky,ocet,ná­lev z Deka uděleny podle ná­vodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka

Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 na­řízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na dru­hé straně uděláme několik krat­ších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme. Do sklenice dáme vrstvu zele­niny, vrstvu vuřtů, cibule a koře­ní a stále pokračujeme v naklá­dání, až je sklenice plná (končí­me cibulí). Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům. Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryje­me alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

Žádné komentáře:

Okomentovat