15 buřtů, 2 lžíce nastrouhané mrkve,plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy,6-8 kuliček nového koření,hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky,případně 3 lžičky koupených mletých feferonek ze skleničky,4 sterilované, podélně nakrájené okurky,6-8 (i více) stroužků česneku nakrájeného na plátky,ocet,nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka
Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme. Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí). Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům. Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Žádné komentáře:
Okomentovat