21. října 2011

Palócké vepřové žebírko se šťouchanými bramborami

800 g vepřové kotlety; 600 g zeleného hrášku (v konzervě); cibule; 4 dl zakysané smetany; sušený kopr
na šťouchané brambory : 1 kg brambor; 3 - 5 polévkových lžic mouky (kolik brambory vstřebají)

Na plátky nakrájenou kotletu naklepeme, osolíme a osmažíme na rozpáleném oleji. Na tuku, který zůstal na pánvi, osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a přidáme k ní zelené fazole. Osolíme a okořeníme pepřem a koprem. Důkladně promícháme, zaprášíme troškou mouky a zalijeme takovým množstvím vody, aby omáčka byla dostatečně hustá, a vmícháme také smetanu. Omáčku krátce povaříme, potom plátky masa vrátíme na pánev a vše dohromady povaříme. Jako přílohu připravíme šťouchané brambory. Očištěné a na malé kostičky nakrájené brambory uvaříme v takovém množství vody, aby brambory byly právě pod hladinou. Až budou brambory uvařené, lžící je rozmačkáme a přimícháme tolik mouky, kolik brambory vstřebají. Podle vlastní chuti můžeme k bramborám osmahnout cibulku, nebo je ochutit jiným vhodným kořením, ale skvěle budou chutnat i samotné.

Žádné komentáře:

Okomentovat