18. října 2011

Utopence podle Ivany Císařovské

špekáčky, cibule, plnotučná hořčice, zelená paprika ,bobkový list, pepř,sůl ,ocet, 3 bobkové listy, voda

Oloupané špekáčky nakrojíme na polovin (nedokrojíme) , vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme utopence. Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat