21. října 2011

Bašta pečená na rožni

60 dkg vepřové svíčkové; 40 dkg žampionů; 20 dkg slaniny; 40 dkg uzené klobásy; 4 lusky papriky; 60 dkg kuřecích prsíček; 8 ks špejlí; okořeněný olej; 60 dkg brambor; 8 jablek; metr alobalu

Maso naložíme do láku. Svíčkovou nakrájíme na větší kostky a kuřecí prsíčka na nudličky. Vepřové maso naložíme do okořeněného oleje. Olej obsahuje směs nadrobno nasekaného česneku, cibule a červené mleté papriky. Olej se musí nechat 3 dny odležet a potom scedit. Tento olej nalijeme na svíčkovou a maso necháme marinovat. Na kuřecí maso použijeme zelené bylinky. Nejprve maso osolíme, pak posypeme rozmarýnem, petrželovou natí a tymiánem. Zakapeme také troškou okořeněného oleje a necháme jednu hodinu odležet. Klobásu a slaninu nakrájíme na plátky a začneme napichovat suroviny na rožeň. Nejprve napíchneme plátek houby, pak plátek klobásy a slaniny. Pokračujeme vepřovým masem, a opět napíchneme plátek houby. Tento postup opakujeme, až se dostaneme na konec rožně. Mezi plátky masa můžeme napíchnout i kousky papriky, nakrájené na stejnou velikost jako vepřové maso. Můžeme začít rožeň opékat. Zatímco se rožeň opéká, nakrájíme na plátky zbytek slaniny, potom je po jednom zabalíme spolu s bramborami do alobalu a opečeme v horkém popelu. Kuřecí maso a jablka opečeme zvlášť. Po obou stranách důkladně propečeme. Před podáváním ozdobíme plátky papriky.

Žádné komentáře:

Okomentovat