21. října 2011

Panenské copánky s houbovou omáčkou a bramborovými knedlíčky

60 dkg panenské pečeně (vepřové panenky); 3 cibule; 5 dkg anglické slaniny; 40 dkg hub; 2 stroužky česneku; 10 dkg leča; rajče; 5 dkg červené mleté papriky; 2 dl zakysané smetany 
na knedlíčky: 60 dkg brambor; polévková lžíce mouky; vejce; 2 dl zakysané smetany; 5 dkg másla; 2 dl oleje; sůl; pepř; muškátový oříšek

Panenskou pečeni očistíme a nakrájíme na proužky tak, že jeden konec masa necháme vcelku. Osolíme, opepříme a upleteme do copánku. Obě strany copánku opečeme na pánvi s malým množstvím oleje dočervena. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na polévkové lžíci oleje osmahneme dočervena. Přihodíme na plátky nakrájenou cibuli a dál smažíme. Osolíme, přihodíme na dílky nakrájené houby a 10 minut podusíme. Potom vmícháme lečo a do ragú přidáme na kostičky nakrájené rajče. Podlijeme vodou a důkladně povaříme. Povrch ragú zaprášíme červenou mletou paprikou, přihodíme 2 stroužky česneku a zjemníme zakysanou smetanou. Uvařené brambory nastrouháme do mísy, osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Do bramborové směsi rozklepneme jedno vajíčko, přidáme máslo, jednu lžíci mouky a důkladně propracujeme. Mokrýma rukama vytvarujeme kulaté knedlíčky, vhodíme je do vroucí osolené vody a vaříme je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Před podáváním položíme na talíř knedlíčky, vedle upravíme copánky a vše zalijeme houbovou omáčkou. Zdobíme pažitkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat