kg červené papriky., kg tvrdých rajčat., kg cibule., 3 feferonky
Papriky zbavíme jader, oloupeme cibuli a všechno dobře umyjeme. Potom zeleninu umeleme na masovém strojku, přidáme 100 g cukru, 2 dl oleje, 2 dl octa. Smes vaříme za stálého míchání na mírném ohni 30 minut. Naplníme sklenice a a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stup. C.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
23. listopadu 2018
Míchaná zelenina
200 g malých cibuliek., 250 g karotky., 300 g celeru., 500 g květáku., 250 g zelené fazolky., 500 g malých okurek (nakládaček)., 250 g červené papriky rajčatového tvaru
Na zalití: l vody., 20 g soli., 30 g cukru., dl octa
Čistou vodu dáme do kastrolu., přidáme sůl, a když se vaří, přidáme do ní očištěnou, umytou, na kolečka nakrájenou karotku. Asi za 10 minut přidáme ke karotce očištěný, na plátky nakrájený celer a na menší kousky nakrájenou, očištěnou fazolku. Jako poslední přidáme na růžičky rozebraný květák a přikryté vaříme ještě asi 10 minut. Potom zeleninu odtáhneme ze sporáku, přidáme do ní očištěnou drobnou cibulku, pokrájené okurky, na menší kousky nakrájené, jaderníků zbavené papriky, cukr, ocet a všechno zlehka promícháme. Takto připravenou zeleninu dáme do čistých sklenic i s vodou, přikryjeme víčky, pomocí hlavice uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce. Sklenice zalijeme vlažnou vodou a sterilujeme při teplotě 90 stup. C od začátku varu 15 minut. Potom sklenice opatrně ochladíme a po přehnutí víček dovnitř postavíme na chladné místo.
Na zalití: l vody., 20 g soli., 30 g cukru., dl octa
Čistou vodu dáme do kastrolu., přidáme sůl, a když se vaří, přidáme do ní očištěnou, umytou, na kolečka nakrájenou karotku. Asi za 10 minut přidáme ke karotce očištěný, na plátky nakrájený celer a na menší kousky nakrájenou, očištěnou fazolku. Jako poslední přidáme na růžičky rozebraný květák a přikryté vaříme ještě asi 10 minut. Potom zeleninu odtáhneme ze sporáku, přidáme do ní očištěnou drobnou cibulku, pokrájené okurky, na menší kousky nakrájené, jaderníků zbavené papriky, cukr, ocet a všechno zlehka promícháme. Takto připravenou zeleninu dáme do čistých sklenic i s vodou, přikryjeme víčky, pomocí hlavice uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce. Sklenice zalijeme vlažnou vodou a sterilujeme při teplotě 90 stup. C od začátku varu 15 minut. Potom sklenice opatrně ochladíme a po přehnutí víček dovnitř postavíme na chladné místo.
Papriky plněné zelím
kg zralých 6 středně velkých žlutých paprik., 800 g hlávky zelí., 30 g cukru., 20 g soli., středně velkou červenou papriku na ozdobu
Na nálev: 2 dl octa., KL celého pepře., 2 bobkové listy., 2 KL cukru., 2 KL hořčičného semínka., KL soli
Hlávku zelí opláchneme a nastrouháme, prosladíme, osolíme a necháme 1,5 hodiny odležet. Papriky omyjeme. Odkrojíme vrchní část a po odříznutí stopky necháme na ozdobu. Z paprik odstraníme jádřince, vnitřní žebra a dobře vypláchneme. Naplníme je zelím, dáme do sklenice a pro ozdobu je prokládáme nakrájenou paprikou. 4 dl vody, ocet a přísady na nálev 2 minuty povaříme. Vlijeme do sklenice a uzavřeme ji. Sklenici vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a při teplotě 95 – 100 stup. C a sterilujeme 35 minut.
Na nálev: 2 dl octa., KL celého pepře., 2 bobkové listy., 2 KL cukru., 2 KL hořčičného semínka., KL soli
Hlávku zelí opláchneme a nastrouháme, prosladíme, osolíme a necháme 1,5 hodiny odležet. Papriky omyjeme. Odkrojíme vrchní část a po odříznutí stopky necháme na ozdobu. Z paprik odstraníme jádřince, vnitřní žebra a dobře vypláchneme. Naplníme je zelím, dáme do sklenice a pro ozdobu je prokládáme nakrájenou paprikou. 4 dl vody, ocet a přísady na nálev 2 minuty povaříme. Vlijeme do sklenice a uzavřeme ji. Sklenici vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a při teplotě 95 – 100 stup. C a sterilujeme 35 minut.
Pikantní čalamáda
½ kg žlutých a červených paprik., ½ kg bíle a červené cibule., ½ kg rajčat., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 7 tabletek umělého sladidla., bobkový list., 2 KL hořčičného semínka., 8 kuliček pepře., 4 kuličky nového koření
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme je na proužky. Rajčata nakrájíme na kolečka. Ze zelí vykrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky. Připravíme nálev: svaříme ½ l vody s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavře,e víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme 30 minut. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavém chladném místě.
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme je na proužky. Rajčata nakrájíme na kolečka. Ze zelí vykrojíme košťál a nakrájíme na tenké nudličky. Připravíme nálev: svaříme ½ l vody s octem, solí a cukrem, přidáme umělé sladidlo, bobkový list, hořčičné semínko, pepř a nové koření, promícháme a krátce povaříme. Přelijeme přes cedník. Ve velké míse promícháme zeleninu, naplníme do čistých sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavře,e víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme 30 minut. Pak je vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na tmavém chladném místě.
Rajská jablíčka v pikantním nálevu
10 – 14 rajčat., 3 kuličky nového koření., ½ KL žlutých hořčičných semínek., 2 bobkové listy., 2 kuličky pepře., 7 dl octa., 35 g soli
Rajčata můžeme konzervovat oloupaná i ve slupce. Slupky je zbavíme takto: Omytá rajčata vložíme do cedníku a ten ponoříme do vroucí vody. Po 2 minutách jej vyjmeme, ponoříme do studené vody a stáhneme slupku. Jestliže slupka nevadí, pak rajčata jen omyjeme a vložíme do sklenice. Větší nebo tvrdá rajčata můžeme nakrájet na čtvrtky či silnější plátky. Na nálev přivedeme k varu 2,5 dl vody, přilijeme ocet, osolíme a necháme vychladnout. Ve sklenicích rajčata prokládáme propláchnutým kořením. Plné sklenice zalijeme studeným nálevem ak, aby byla všechna rajčata ponořená. V horké vodě pak dobře omyjeme dřevěné vařečky, které vzepřeme o vnitřní stěny sklenice. Zabráníme tak vyplávání rajčat na hladinu. Sklenice přikryjeme dvojitým celofánem, který pevně převážeme provázkem, a uložíme na tmavé chladnější místo.
Rajčata můžeme konzervovat oloupaná i ve slupce. Slupky je zbavíme takto: Omytá rajčata vložíme do cedníku a ten ponoříme do vroucí vody. Po 2 minutách jej vyjmeme, ponoříme do studené vody a stáhneme slupku. Jestliže slupka nevadí, pak rajčata jen omyjeme a vložíme do sklenice. Větší nebo tvrdá rajčata můžeme nakrájet na čtvrtky či silnější plátky. Na nálev přivedeme k varu 2,5 dl vody, přilijeme ocet, osolíme a necháme vychladnout. Ve sklenicích rajčata prokládáme propláchnutým kořením. Plné sklenice zalijeme studeným nálevem ak, aby byla všechna rajčata ponořená. V horké vodě pak dobře omyjeme dřevěné vařečky, které vzepřeme o vnitřní stěny sklenice. Zabráníme tak vyplávání rajčat na hladinu. Sklenice přikryjeme dvojitým celofánem, který pevně převážeme provázkem, a uložíme na tmavé chladnější místo.
Salát ze zelených rajčat
Zelená rajčata umyjeme, nakrájíme na plátky, nasolíme a necháme stát do druhého dne. Současně nakrájíme na kolečka cibuli (asi třetinu množství rajčat), též nasolíme a necháme ležet do druhého dne. Potom rajčata vytlačíme z vody, smíchame s cibulí a vaříme v octě zředěném vodou nebo roztokem (zelka, deko). Pžidáme kousek zázvoru, celé škořice, bobkový list, několik hřebíčků a hrst cukru. Sterilujeme 30 minut při 90 stup. C.
Sladkokysele okurky
Vodu a ocet dáme ve stejném poměru povařit. Přidáme 250 g cukru a 70 g soli. Do pětilitrové sklenice narovnáme okurky, které proložíme vinným listem, křenem a koprem. Okurky zalijeme horkým nálevem, necháme 5 minut stát, nálev slijeme a znova povaříme. Nalijeme na okurky, sklenice zavážeme celofánem a necháme 5 – 6 dní na slunci kvasit a vyčistit.
Směs do salátů-zavařovaní
200 g čerstvého hrášku., 900 g mrkve., 300 g celeru., 300 g cibule., 600 g okurek., 1/8 l octa., 14 g soli., 35 g cukru., 5 tabletek umělého sladidla
Hrášek vyloupeme z lusků. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Aby celer zůstal pěkně bílý, můžeme jej na chvilku dát do vody s několika kapkami octa a potom nechat okapat. Cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostičky. Okurky opatrně očistíme jemným kartáčkem, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev: svaříme ½ l vody s octem, přidáme cukr, sůl a umělé sladidlo. Krátce povaříme a sejmeme z plotýnky. Očištěnou nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy a důkladně promícháme. Sklenice a víčka umyjeme a opláchneme vodou. Směs naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme po dobu 30 minut. Pak sklenice opatrně vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné a tmavé místo. Míchanou zeleninu využijeme zejména při přípravě bramborového salátu nebo jako oblohu různých pokrmů.
Hrášek vyloupeme z lusků. Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Aby celer zůstal pěkně bílý, můžeme jej na chvilku dát do vody s několika kapkami octa a potom nechat okapat. Cibuli oloupeme a také pokrájíme na kostičky. Okurky opatrně očistíme jemným kartáčkem, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev: svaříme ½ l vody s octem, přidáme cukr, sůl a umělé sladidlo. Krátce povaříme a sejmeme z plotýnky. Očištěnou nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy a důkladně promícháme. Sklenice a víčka umyjeme a opláchneme vodou. Směs naplníme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme víčky a při teplotě 85 stup. C sterilujeme po dobu 30 minut. Pak sklenice opatrně vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné a tmavé místo. Míchanou zeleninu využijeme zejména při přípravě bramborového salátu nebo jako oblohu různých pokrmů.
Sterilovaná směs na lečo
kg zralých rajčat., kg nepálivých paprik různých barev., 2 cibule., 3 PL oleje., KL soli
Rajčata omyjeme, případně oloupeme slupku a nakrájíme je na kolečka nebo osminky. Papriky omyjeme, vykrájíme jádra a nakrájíme na širší nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme rajčata a papriky, krátce orestujeme, osolíme, pečlivě promícháme a pod pokličkou dusíme 2 minuty. Omyjeme a nahřejeme sklenice. Plníme je směsí, kterou zalíváme vydušenou šťávou. Sklenice pak pevně uzavřeme víčky a sterilujeme 45 minut při teplotě 95 stup. C.
Rajčata omyjeme, případně oloupeme slupku a nakrájíme je na kolečka nebo osminky. Papriky omyjeme, vykrájíme jádra a nakrájíme na širší nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a zpěníme na oleji. Přidáme rajčata a papriky, krátce orestujeme, osolíme, pečlivě promícháme a pod pokličkou dusíme 2 minuty. Omyjeme a nahřejeme sklenice. Plníme je směsí, kterou zalíváme vydušenou šťávou. Sklenice pak pevně uzavřeme víčky a sterilujeme 45 minut při teplotě 95 stup. C.
Zeleninová směs-zavařovaní
Očistíme květák, mrkev, cibuli, okurky, petržel, celer, zelená rajčata, kedlubny. Každý druh vaříme zvlášť dopoloměkka v osolené vodě. Zeleninu necháme odkapat a úhledně naskládáme do zavařovacích sklenic. Prokládáme ji kousky křenu, celými pepři, hořčicovými semínky a koprem. Zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme 20 minut při 80 stup. C.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)