31. ledna 2012

Klobásková omáčka

4 ks uzených kmínových klobás, 500 g kysaného zelí, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky,1 l vody, sůl, mletý pepř, bobkový list

Klobásy dáme vařit do litru vody asi na 15 až 20 minut. Mezitím si připravíme zelí. Pokud je příliš dlouhé, můžeme jej překrojit. Jestliže je příliš kyselé, propláchneme jej vodou. Asi hrnek kyselého nálevu si odložíme na později pro případné zředění omáčky. Uvařené klobásy vyjmeme a do vývaru po klobásách vložíme kysané zelí. Přidáme bobkový list a necháme vařit,dokud zelí nezměkne. Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně, nalijeme do povařeného zelí a dobře povaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Podle chuti upravíme kyselost a hustotu omáčky pomocí kyselého nálevu, který jsme si odložili na začátku. Na závěr do omáčky vložíme uvařené klobásy a společně prohřejeme.Servírujeme v hlubokém talíři. Klobásu si strávníci porcují sami přímo v talíři nebo klobásy nakrájíme předem na kolečka, která vložíme zpět do hrnce s omáčkou. Jíme lžící a přikusujeme
chléb.

Žádné komentáře:

Okomentovat