20. dubna 2011

Colomba Pasquale k Velikonocům

4 lžičky aktivních suchých kvasnic,3/4 hrnku teplého mléka,4 hrnky polohrubé mouky + víc na vál,3/4 hrnku (170 g) másla pokojové teploty + víc na mísu,hrnek krystalového cukru,4 velká vajíčka,2 velké bílky,2 lžice kůry z vosku zbaveného cironu,2 lžičky soli,hrnek kandované pomerančové kůry, na jemno nakrájené ,3/4 hrnku hrozinek, hrnek oloupaných mandlí, pomletých,lžíce perlového cukru, 1/4 hrnku lupínků z oloupaných mandlí,3 lžíce pudrového cukru /hrnek je 250 ml/

V míse našlehat dohromady 2 1/2 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky. Přikrýt mísu a nechat stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, asi 1 hodinu.Lehce vymazat velkou mísu a dát ji stranou. Ke kvásku přidat zbytek kvasnic, zbytek mouky, 3/4 hrnku cukru, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a hrozinky. Vypracovat v těsto do hladka, ale ještě trochu lepiva. Přendat do vymaštěné, připravené mísy, přikrýt a nechat kynout do dvojitého objemu asi 3-4 hodiny. Splasknout těsto pěstí. Položit papírovou, nebo plechovou formo ve tvaru holubice velikosti 25 cm x 30 cm, nebo dortovou formu velikosti 25cm. na plech. Do středu formy vložit těsto a pomocí prstů ho rozetřít a natlačit stejnoměrně po celé formě. Přikrýt formu a dát znovu nakynout do dvojnásobného objemu, asi 2-3 hodiny. Předehřát troubu na 200°C. Položit pomleté mandle, zbytek cukru a bílky do mísky a vše utřít dohromady. Jemně rozetřít směs nahoru vykynutého těsta. Posypat povrch perlovým cukerm, lupínky mandlí a pudrovým cukrem. Péct po 10 min. Snížit teplotu na 180°C a pokračovat v pěčení po dalších 40-50min., nebo až špejle zapíchnutá do středu je po vyjmutí čistá. Přendat formu na mřížku a nechat úplně vystydnout. Použijete-li papíru, tak krájet i s ním.
Tip : Tvar holubice je velice zjednodušený a může se použít pruh poskládaného pečícího papíru dokola zajišteného motouzkem, který se po vložení těsta dovnitř, různě zformuje do holubice.

Žádné komentáře:

Okomentovat