20. dubna 2011

Koláče z plundrového těsta,

500 g hladké mouky, 50 g pískového cukru,kostka (42 g) droždí, 200 ml mléka, špetka soli,50 g tuku, vejce, 200 g tuku,meruňková marmeláda,rum
Náplň : 1 PL vanilkového pudinkového prášku, 50 ml mléka, 250 g plnotučného tvarohu, sáček vanilinového cukru, pískový cukr, 50 g rozinek


Mouku prosijeme do mísy, doprostřed dáme cukr, rozdrobené droždí a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme, přikryjeme a když droždí vykyne, doplníme solí a se zbylým mlékem, rozehřátým prochladlým tukem a vejcem vypracujeme těsto. poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Vykynuté těsto přeneseme na vál, propracujeme je a rozválíme na obdélník. Ze ztuhlého tuku nakrájíme tenké plátky a poklademe jimi polovinu těsta, zbylé těsto přes tukové plátky přehneme. Těsto rozválíme znovu na obdélník, přehneme je dvakrát na sebe, přikryjeme je a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je znovu rozválíme, stejným způsobem je přehneme a necháme opět asi hodinu v chladu odležet. Mezitím v mléce rozmícháme pudinkový prášek, promícháme ho do tvarohu s vanilinovým cukrem, podle chuti přisladíme a přidáme propláchnuté, okapané rozinky, popř. zředíme ještě trochou mléka na vláčnou náplň. Odleželé těsto rozválíme a nakrájíme z něj čtverce asi 12x12 cm. Dáme je na plech, středy poklademe náplní, čtverce složíme do šátečků a necháme je ještě 10 minut kynout. Potom těsto vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a upečeme je. Marmeládu nahřejeme a rozmícháme s rumem, potřeme jí ještě horké koláče. Po prochladnutí je podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat