20. dubna 2011

Belgický rýžový dort

na křehké těsto: 250 g polohrubé mouky,3 PL moučkového cukru,špetka prášku do pečiva,125 g chladného másla
na náplň : 175 g kulaté rýže,750 ml mléka,100 g pískového cukru,3 žloutky,3 bílky ušlehané,kůra a šťáva z jenoho citrónu,125 ml šlehačky ušlehanej
Dáme vařit rýži v mléce, vaříme velice mírně dokud není rýže měkká. Dáme vychladnout. Mezitím si z uvadených surovin vypracujeme těsto a uložíme ho do chladu minimálně na 30 minut. Z těsta vyválíme placku, dáme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm. Propícháme vidličkou a předpečeme na 180 stupnů asi 15 minut. Do vychladlé rýže zamícháme cukr, žloutky, citrónovou kůru a šťávu, šlehačku a bílky. Pak naplníme předpečený korpus rýžovou hmotou a pečeme zvolna při 180 stupních asi 40 minut. Jakmile začne dort na vrchu hnědnout, přikryjeme pergamenovým papírem. Než začneme dort krájet, necháme úplně vychladnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat