17. ledna 2011

Jablečný kremový koláč

7 jablek, 100 g cukru , 3 lžíce medu ; 2 lžíce rumu , 160 g másla , 3 vejce, lžíce citrónové šťávy; citrónová kůra z 1 citronu, 4 lžíce mletých lískových ořechů , 220 g polohrubé mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva 
Na krém: 100 g zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu,  lžíce škrobu, žloutek

Jablka zbavíme jádřinců a oloupeme. 4 jablka nakrájíme na kostičky a 3 na plátky. Jablka dáme do mísy a zalijeme směsí medu, rumu a citronové šťávy. Z 80 g cukru a 120 g másla utřeme krém a postupně do něj přidáme citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy.  Důkladně promícháme. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a vmícháme do krému. Vypracujeme těsto a poté do něj postupně zapracujeme jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi.  Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem, škrobem a žloutkem. Těsto dáme do koláčové formy a na něj rozetřeme smetanovou směs.  Poklademe jablky nakrájenými na plátky. Posypeme zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájíme na jablka.  Pečeme v troubě předehřáté na 180⁰C cca hodinu. Ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou, koláč bude sladší.

Žádné komentáře:

Okomentovat