5. září 2012

Savoyská bábovka

máslo a hrubá mouka na vysypání formy ,6 vajec, žloutky a bílky zvlášť ,280 g másla ,280 g moučkového cukru + trocha na poprášení ,250 ml smetany ke šlehání ,360 g polohrubé mouky ,sáček vanilinového cukru ,100 g vlašských ořechů, nasekaných ,sáček prášku do pečiva ,150 g nugátu nebo mléčné čokolády, nasekané ,30 g kakaa

Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 160 - 180 stupňů. Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete doběla. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte. V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru a vanilinovým cukrem. Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovo-vaječnou hmotou, přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, promíchejte a pak zlehka přidejte zbytek bílků. Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem. Zbytek obarvěte kakaem a nalijte navrch. Pečte asi hodinu. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat