16. ledna 2012

Guláš z hájovny

0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule,10 g  česneku, 0.2 g mletého pepře, 20  g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového  protlaku, 3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu,100 g  žampiónů, 60 g kapie

Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3  sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem dozlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso.  Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě.  Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme do změknutí. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, orestujeme asi 5 minut.  Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené  žampióny  (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše  a ještě všechno převaříme. Příloha : brambory, knedlík nebo chléb.

Žádné komentáře:

Okomentovat