16. ledna 2012

Guláš z divočáka s jeřabinami

1 kg masa z divočáka (plec), 250 g cibule, 6 velkých stroužků česneku,2 lžíce mleté sladké papriky, lžička pálivé papriky, lžíce kmínu (drceného),sůl, 3 lžíce sádla, 5 lžic zavařených jeřabin, 2 krajíce tvrdého chleba

Maso nakrájíme na velké (gulášové) kostky. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpálíme sádle, orestujeme na něm cibuli, přidáme maso a také orestujeme. Přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Uvedeme do varu, potom zmírníme příkon tepla a pomalu pod pokličkou dusíme, až maso téměř změkne. Občas zkontrolujeme, promícháme a je-li třeba, podlijeme. Z chleba odstraníme kůrky a nastrouháme ho. Přidáme ho do guláše a společně dále dusíme, až se drobečky chleba rozpustí. V této chvíli guláš osolíme a přidáme jeřabinový kompot bez šťávy. Promícháme a po malé chvíli odstavíme ze zdroje tepla. Podáváme s kynutým knedlíkem, případně s čerstvým chlebem.
Poznámka : Kdo nemá rád „ovocnou“ variantu, může jeřabiny vynechat nebo je nahradit na kostičky nakrájenými kyselými okurkami. Pikantnost omáčky lze také zesílit přidáním nakrájené chilli papričky.

Žádné komentáře:

Okomentovat