26. března 2010

Karpatský guláš

600 g předního hovězího masa,700 g cibule,2 malé rajské protlaky /1 velký/,2 sáčky mleté papriky,3 kostky „ Karpatský čirý bujon “,3 kostky „Gulášová šťáva“,3 lžičky majoránky,1 lžička pepře,1 lžička kmínu
zásmažka : sádlo s hladkou moukou, voda na podlití, lžíce sádla
V Papinově hrnci na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme kmín , pepř , papriku a zpěníme asi 10 vteřin. Potom přidáme rozetřenou majoránku , rajské protlaky , všechny kostky bujónů a lehce podlijeme. Chvíli mícháme až maso pustí šťávu a základ začne houstnout . Potom podlijeme více a pod poklicí dusíme asi 35 minut. Potom vypneme tepelný zdroj a necháme dojít dokud  „papiňák“  nezchladne a jde bez problémů (není pod tlakem) otevřít. Vyndáme kostičky masa , šťávu rozmixujeme , zahustíme zásmažkou a šťávu provaříme  asi 4 minuty (aby se ztratila chuť mouky). Maso vrátíme do hrnce , zamícháme , necháme prohřát a guláš podáváme s knedlíkem (pečivem) sypaný bohatě cibulí.

Pražský gulaš

1 kg hovězího masa na guláš, 0,5 kg cibule, 1-2 konzervy pasírovaných rajčat po 400 ml, sůl, pepř, vegeta, sladká a pálivá paprika, sádlo
V papiňáku na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky a zprudka osmažíme. Sundáme z ohně, posypeme paprikou sladkou i pálivou a osolíme a zamícháme. Když se papriky rozpustí, znovu dáme na oheň, zalijeme rajčaty z konzervy, hrnec uzavřeme a necháme 30 minut dusit. Můžeme dochutit česnekem, na talíři posypat zelenou cibulkou a krájeným vařeným vejcem apod. Nejlépe chutná s houskovým knedlíkem nebo čerstvým pečivem

Guláš Maggi

800 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 2 mrkve, 2 petržele, 1 balení Maggi Vřeten ,1/2 celeru,1 lžíce ostré hořčice, 20 g sádla , 2 dcl červeného suchého vína, 4 bobkové listy, 1/2 lžičky tymiánu, 2 lžíce sladké papriky, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce kudrnky, 1 balení zakysané smetany, 1 balení Maggi Omáčky Gulášové ,1 balení Maggi Harmonie Chuti
Na sádle opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli dozlatova. Přidáme na drobné kostky nakrájené maso a ze všech stran ho necháme zatáhnout. Přidáme hořčici, citrónovou šťávu a papriku, koření vložené do sítka na koření nebo zabalené do kousku gázy, sůl, necháme chvilku zasmahnout a zalijeme červeným vínem. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi hodinu doměkka. Vyjmeme sáček s kořením, přidáme obsah skleničky Maggi Omáčka Gulášová a ohřejeme již nevaříme. Ve vodě rozmícháme Maggi Harmonii chuti, přidáme Maggi vřetena a vaříme 5-8 minut.

Guláš bez mäsa

4 šálky pokrájených čerstvých hub/směs/, 4 rajčata, 4 papriky, 4 brambory, olej, 3 větší cibule, sladká mletá paprika, drcený kmín, pepř, šálek smetany, hladká mouka, sůl, vegeta
Osmažíme na oleji jemně pokrájenou cibuli do sklovata, přidáme oprané houby, podusíme a potom přidáme pokrájená rajčata a papriky,brambory na kostičky a koření.Podlijeme vodou asi 0,51. Dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Do smetany vmícháme mouku a tu potom vlijeme do podušených hub a povaříme ještě asi 15 minut.Ještě dle chuti dosolíme a dochutíme vegetou. Podáváme s chlebem.

Hovězí gulaš

500 g hovězího masa, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, sladká paprika, tuk, sůl, pepř
Na tuku osmahnem na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme natřený česnek a po jeho zpěnění přidáme nakrájené kousky hovězího masa a necháme chvíli orestovat pak přidáme koření(sladkou papriku, sůl,pepř). Po té mírně podlejeme vodou a necháme dusit tak dlouho dokud maso nezměkne.

22. března 2010

Hovězí nudle

0,5 kg zadního hovězího, 1 velká cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, 3 - 4 kyselé okurky, sůl, pepř, chilli, olej
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, okurky nakrájíme rozněž na nudličky. Do papiňáku dále trochu oleje, cibuli v něm zesklovatíme, přidáme maso, sůl, pepř a chili a podlejeme vodou tak, aby maso bylo ponořené. Zavřeme a vaříme asi 15 minut. Pak papiňák otevřeme, přidáme okurky a vaříme dalších 10 minut. Omáčky nesmí být moc, protože ji zahušťuje jen kečup a hořčice. Otevřeme, přidáme kečup a hořčici a chvíli povaříme. Podáváme s rýží nebo pečivem.

Chalupársky guláš

300 g hub,2 papriky,2 cibule,4 rajská jablíčka,500 g brambor,200 g uzeniny,sůl,pepř,paprika,olej, masox, kmín
Do kastrolu dáme zpěnit 2 velké cibule a přidáme houby/zmražené nebo čerstvé.sůl ,pepř a kmín. 20 minut dusíme. pak přidáme na proužky nakrájenou papriku a dusíme dalších 20 minut. pak přidáme syrové brambory nakrájené na kostičky. rajská jablíčka oloupaná a nakrájená na kostičky přidáme, když jsou brambory skoro měkké. podle potřeby podléváme vodou. pro zlepšení chutě přidáme kostku masoxu. uzeninu nakrájenou na kostičky přidáme když jsou brambory měkké a pouze ji prohřejeme.

Indický guláš

0,5 kg zadního hovězího,1 lžička drceného kmínu,1 lžička zázvoru,0,5 lžičky chilli,6 lžic oleje,1 lžíce citronové šťávy,6-8 stroužků česneku,1 l teplé vody
Maso nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno, česnek nasekáme. Na talířku smícháme kmín, zázvor, chilli. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli a česnek. Po šesti minutách přidáme smíchané koření, citronovou šťávu a necháme restovat. Po dvou minutách přidáme maso, podlejeme 1l teplé vody a dusíme 1,5 hod.

Irský guláš na český spusob

1 kg vykostěného králíka ( kuře, vepřové, dle chuti),1 kg brambor,1 listové těsto,1 litr bujón,1 vejce,1 větší cibule,sůl, pepř, majoránka
Maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme a osmahneme s cibulí ( větší hrnec, nejlépe použitelný i v troubě) Osmahnuté maso zasypeme přiměreně majoránkou, podlijeme asi 1/4 litrem vývaru a dusíme 10 minut. Poté nasypeme oškrábané a nakrájené brambory, majoránku a zalijeme zbytkem vývaru. Ale pouze po okraj brambor. Vaříme cca 45 minut, dokud brambory nezměknou a nezůstane vývaru jen na dně hrnce. Vyválíme listové těsto a vytvoříme z něj poklici hrnce. Potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v troubě zapéct tak, až je těsto do zlatova.(cca 20 minut).

Irský guláš

60 dkg skopového masa z plecka,lžička soli,špetka pepře,1/4 kg cibule,5 dkg celeru, mrkev, brukev, petržel,1 kg brambor
Maso očistíme a nakrájíme na menší plátky. Cibuli a zeleninu rovněž očistíme a pokrájíme na plátky, brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Maso může být tučné. Do kastrolu dáme vrstvvu masa, na to cibuli a zeleninu, pak opět maso. Osolíme, opepříme. Zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Potom přidáme brambory, přelijeme vodou, popřípadě přisolíme a dusíme až je vše měkké.