22. listopadu 2018

Nakládané švestky

500 ml ovocného octa., 150 ml jablečného (hruškového) koncentrátu., PL soli., kg švestek., 8 hřebíčku., 8 kuliček nového koření., 6 -8 kousků zázvoru (jemně krájeného)., 2 bobkové listy
Ocet, ovocný koncentrát a sůl dáme do hrnce a vaříme 1 – 2 minuty. Švestky rozpůlíme a huste propícháme párátkem, naskládáme s kořením do horké sklenice a zalijeme vroucím octem, aby byly potopené. Pak uzavřeme. Švestky jsou „hotové“ asi za měsíc.

Broskve v brandy

1,5 kg tvrdých broskví., l vody., 1,5 kg želírovacího cukru (krystalu)., 300 ml kvalitní brandy., kandované třešně
Koření: lusky vanilky., malá tyčinka skořice., 3 -4 celé kardomomy., 4 hřebíčky
Broskve blanšírujeme několik sekund v horké vodě. Poté sloupneme malým nožem a vypeckujeme je přektojením na polovinu. V hrnci svaříme malé množství vody a cukru, sebereme pěnu a necháme „probublávat“ asi 5 minut, aby vznikl sirup. Vložíme půlky broskví, uvedeme do varu a jemně povaříme. Ovoce vyndáme a necháme vychladnout. 600 ml sirupu, zbývající cukr a sáček koření (do bavlněné látky vložíme všechno koření a pevně zavářeme, vytvoříme pytlíček) dáme do mensího hrnce a za stáleho míchaní uvedeme do varu, odpřníme a prudce vaříme až dosáhneme 104 stup. C. Necháme chvíli zchladnout a vmícháme bradny. Do středu každé broskve vložíme kandovanou třeše¨, kterou můžeme upevniř páratkem. Ovoce volně naskládáme do sklence. Ze sirupu vyjmeme sáček s kořením. Broskve zalijeme sirupem tak, aby byly potopené. Sklenicí jemně zatřeseme, aby se uvolnil všechen vzduch. Uzavřeme. Broskve jsou připravené ke konzumaci za 2 týdny, ale prolezením se jejich chuř zjemní.

Broskvový kořeněný kompot

500 g pískového cukru., 3 kg zralých pevných žlutomasých broskví., lžičku kyseliny citronové., 16 hvězdiček badyánu., 2 snítky máty peprné
Svaříme 1,5 litru vody a cukr na sirup. Broskve omyjeme, oloupeme, rzpůlíme (vyjmeme pecku) a ihned vložíme do studené vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou, aby si uchovaly krásnou barvu. Pamatujme na to abychm nevybrali příliš měkké plody – rozvařily by se a kompot by vypadal nevzhledně. Do středu několika půlek broskví vetkneme hvězdičky badyánu, ovoce urovnáme do čistých sklenic a prokládáme lístečky máty. Zalijeme teplým sirupem asi cm pod okraj sklenice, uzavřeme víčky a vložíme do hrnce s teplou vodou – na speciální pařák nebo složenou utěrku. Sterilujeme 20 až 25 minut při teplotě 85 stup. C. Sklenice opatrněvyjmeme na podložku a necháme do druhého dne vychladnout, pak uložíme v chladu a temnu. Chuřové jemné broskve jsou vhodné i pro případ, že nekdo z rodiny drží dietu.

Jablečný kompot s mandlemi a rybízem

300 g pískového cukru., 1,6 kg tvrdších jablek., lžyčku kyseliny citronové., 200 g červeného rybízu., 32 půlek loupaných mandlí., citron, kůrku použijeme na spirálky., citron limetku., 4 kousky celé skořice na ozdobu
Litr vody a cukr svaříme na sirup. Jablka omyjeme, ale neloupeme,jen podélně překrojíme na čtvrtky. Odstraníme stopky, jádřince a ihned je vložíme do studené vody, ve které jsme rozpustili lžíčku kyseliny citronové (zabrání zhnědnutí ovoce). Rybíz opláchneme a otrháme od třapin. Citron i limetku pečlivě omyjeme; citron oloupeme, aby z kůry vznikla spirálka, zbytek nakrájíme na kolečka. V několika čtvrtkách jablek uděláme kapsičky a zasuneme do nich půlky mandlí; jablka rovnáme do sklenic, prokládáme kuličkami rybízu, kolečky citronu a limetky. Do každé sklenice vložíme kousek skořice ovinutý spirálkou citronové kůry. Naplněné sklenice zalijeme teplým cikerným roztokem, uzavřeme je víčky, vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice s kompotem opatrně vyjmeme a necháme do druhého dne vychladnout. Potom uložíme v chladu a temnu.


Jahodový s meduňkou

1,3 kg bezvadných zralých jahod., 300 g pískového cukru., 4 snítky meduňky
Nálev přpravíme svařením 8 dl vody s cukrem. Pevné, vyzrálé jahody zbavíme stopek a lístků, pečlivě opláchneme vo studené vodě a urovnáme do čistých sklenic. Plody lehce setřeseme, přidáme několik omytých lístků meduňky a zalijeme teplým cukerným roztokem. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do hrnce s teplou vodou a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme, necháme do druhého dne vychladnout a uložíme v temnu. Jahody – královny zahrad – jsou nejúžasnější čerstvé, ale kdo by pohrdl lahodným kompotem uprostřed zimy.

Pestrý míchaný kompot s dýni

2 kg dýně., lžičku kyseliny citronové., 2 grepy s červenou dužinou., 4 pevné plody kiwi., 500 g višní., 450 g pískového cukru
Rozkrojíme dýni, odstraníme měkkou dužinu s jádřincem a oloupeme. Všechnu ostatní dužinu nakrájíme na kousky, posypeme kyselinou citronvou zalijeme vodou, povaříme asi 3 minuty a necháme 24 hodin stát. Následující den oloupeme grepy, rozebereme je na dílky a zbavíme bílé slupky (zbyde jen dužina). Oloupeme kiwi, opláchneme višně. Dýně slijeme a tekutinu použijeme k přípravě nálevu. Grepy rozkrájíme na úhledné kousky, kiwi na kolečka a ještě na čtvrtinky. Do čistých sklenic pěkně urovnáme dýni a všechno ostatní připravené ovoce. Do tekutiny z dýně přidáme cukr, necháme jej rozpustit a chvilku povaříme. Cukerným nálevem zalijeme ovoce, sklenice uzavřeme víčky a postavíme do hrnce s teplou vodou, ve kterém máme speciální pařák (lze nahradit čistou složenou utěrkou), aby se nedotýkaly dna. Sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 stup. C. Po ukončení sterilace sklenice opatrně vyjmeme, necháme do druhého dne vychladnout a uložíme v temnu.

Rumový hrnec

Výber čerstvého zralého ovoce (jahody., černý, červený a bíly rybíz a další bobuloviny., broskve., hrušky., třešně., švestky aj.)., na každý kg ovoce: 250 g želírovacího cukru (krystalu) a asi litr světlého rumu
Ovoce pečlive očistíme, zbavíme stopek, pecek a jádřinců, velké plody rozčtvrtíme, broskve oblanšírujeme a sloupeme. Takto připravené ovoce smícháme ve velké míse s cukrem, zakryjeme a necháme 30 minut uležet. Přendáme do nádoby a zalijeme rumem. Zakryjeme fólií, přiklopíme. Jednou týdně nádobou potřeseme, aby se obsah promíchal. V průběhu celé sezony takto ovoce postupne přidáváme. Rumový hrnec bude hotov 3 měsíce po přidání poslední várky.
Tip: Nakládáte-li ovoce do skleněné nádoby, mějte ji uloženou v temnu, světlo ovlivuje barvu plodů.

Hrušky v pálence

3 – 4 zralé hrušky., 300- 400 g želírovacího cukru (krystalu)., lusk vanilky., l pálenky
Hrušky omyjeme, osušíme a několikrát propíchneme ostrou špejlí. Naskládáme je do sklenice, přidáme cukr a vanilku, zalijeme pálenkou, aby byly celé potomené, a uzavřeme. Uložíme do chladu a temna na 3 -4 měsíce. Cukr se musí dobře rozpustit, a tak v prvních týdnech každý den sklenici protřeseme.

27. března 2017

Jablečné řezy s pudinkem

Polohrubá mouka 0,50, Prášek do pečiva 1 ks, Cukr 3 lžíce, Mléko 2 dl, Hera 0,25, Jablka 1,50, Cukr 12 lžic, Vanilkový puding 3 ks, Ořechy + rozinky 
Zadělat těsto, vyválet plát, rozdělit na dva díly, jeden dát na vymaštěný plech, jablka nastrouhat a promíchat s cukrem, vanilkovým pudinkem, ořechy, rozinky, možno přidat skořici, položit stejnoměrně na plát a přikrýt druhým plátem těsta. Péci v předehřáté troubě asi 30min. při 160 stupních.

25. března 2017

Karamelové kuličky

Rozpustíme 25 dkg tuku Iva a do něj nasypeme 3 balíčky mléčných karamel. Na mírném ohni mícháme až se karamely rozpustí a hmota spojí. Po té vsypeme asi 3/4 balíčku burizonů a vše promícháme. Z ještě teplého tvoříme kuličky které klademe na na papírové košíčky.