14. června 2010

Utopenci s křenem

buřty 30 ks (podle velikosti, váhově asi 1,6 - 1,8 kg), 1 - 1,5 kg cibule, křenu 15 - 20 koleček asi 2-3 mm silných. (nebo asi 3/4 malé sklenky Krenex)
nálev : 1,5 l vody, 0,6 - 0,7 l octa, 15 kuliček nového koření, 40 kuliček celého pepře (lepší je bílý), 2-3 čajové lžičky hořčičného semínka, 8 bobkových listů, 8 čajových lžiček soli, podle chuti feferonky (5-10)

Buřty se oloupou, na obou koncích rozříznou (důkladně) a ukládají do lahve, přičemž se prokládají na kolečka nakrájenou cibulí. Sem tam se pohodí kolečko křenu. Když je láhev plná, zalije se připraveným nálevem, zacelofánuje a uloží v chladnu a temnu 14 dní. Připrava nálevu : Dáme vařit vodu, do které vrazíme veškeré koření a přísady. Chvíli povaříme, pak přidáme ocet, necháme velmi krátce přejít varem (10 - 15 vteřin), odstavíme a necháme vychladnout. Poznámka : Při ukládání buřtíků a cibule do lahve je vhodné přilévat zároveň nálev, aby se koření v něm obsažené rovnoměrně rozmístilo a nezůstalo všechno nahoře, zvlášť  feferonky a bobkový list je nutno prokládat rovnoměrně. Přebytečný nálev uschováme a během konzumace doléváme. Nejlepší jsou utopenci asi po 10-ti dnech.

Žádné komentáře:

Okomentovat