17. května 2010

Hovězí filé s pórkem

4 hovězí filé (každé cca 180 g), 1 bobkový list, 1 čajová lžička lístků tymiánu, 5 kuliček pepře, 6 polévkových lžíc olivového oleje, sůl, mletý pepř, 40 g přepuštěného másla, 400 g vařených mladých brambor (nakrájených na kolečka), 1 pórek,svazek pažitky, 100 ml zeleninového vývaru, 20 g bylinkového másla

Připravíme si směs koření z bobkového listu,tymiánu a kuliček pepře.Nasypte do hmoždíře,důkladně ji roztlučeme a poté tuto směs smícháme se 4 polévkovými lžícemi olivového oleje.Připravené steaky důkladně potřeme z obou stran.Okořeněné steaky přikryjeme fólií a necháme asi 1 hodinu odležet v ledničce.Přepuštěné máslo ohřejte na velké pánvi a za občasného otáčení na něm smažte cca 10 minut na kolečka nakrájené nové brambory. Až budou kolečka dostatečně osmažená,podle chuti je osolte a opepřete. Důkladně umyjte čerstvou pažitku a nakrájejte nadrobno. Umyjte pórek.rozpůlte ho a odřežte konce.Pórek nechte 5 minut podusit v zeleninovém vývaru,poté dochuťte soli a pepřem. Zbývající olivový olej zahřejte na pánvi a steaky smažte na každé straně přibližně 2 minuty. Opečené brambory posypte pažitkou a spolu s pórkem a steaky rozdělte na talíře.Na každý steak ještě nezapomeňte dát bylinkové maslo.

Hovězí na cibuli

1/2 kg zadního hovězího, olej, 4 větší cibule, 1/2 kg žampionů, mletý pepř, sůl
Hovězí maso nakrájíme na slabší menší plátky bez jakéhokoliv osolení nebo kořenění na oleji opečeme na pánvi. Na další pánvi dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou dost osolíme a opepříme, na oleji osmahneme žampiony, které též dost osolíme a opepříme. Takto upravené žampióny a cibuli smícháme v pánvi s hovězími plátky, zalijeme smetanou a vše krátce povaříme a podáváme.

Hovězí maso se smetanovými hřiby

1 kg hovězí kližky, 3 ks střední cibule, sůl, celý pepř, 2 kelímky zakysanej smetany, 1litr/sklenice/nakládaných hříbků v octě, 2 pol.lžíce másla, 2,5 lžíce kaparů, brambory, mletý kmín, zelenou petrželku, 2 sáčky mozzarela

Kližku uvaříme se dvěma cibulemi,pepřem a solí do měkka. Vývar poté vaříme tak dlouho, až ho téměř vyvaříme/zhruba na 2 dcl/. Hříbky propláchneme vodou a zba-víme hoř.semínek. Na másle lehce orestujeme cibuli, na ní dáme hříbky a kapary a dále restujeme. Když se tyto ingredience propojí, přidáme vývar z masa a necháme lehce přejít varem.Zalejeme smetanou se strouhanou mozzarelou a necháme lehce přejít varem až se sýr rozpustí. Brambory důkladně opereme a nakrájíme na měsíčky, kte-ré položíme na rošt, posolíme, pokmínujeme a dáme do truby upéci. Na talíři posypeme nasekanu petrželkou. Na talíři: na silnější plátky nakrájené, přes vlákna,  maso, vedle smetanové hříbky a úhledně srovnané brambory posypané petrželkou.

Nizozemské maso

750 g hovězího masa, 50 g másla, červené víno, sůl, pepř, 1,5 kg brambor, 5 cibulí, 1 kg mrkve, kostka zeleninového bujónu, máslo, mléko (smetana), sůl, pepř, Maggi

Maso: Máslo rozpustíme a teprve, když je dobře zahřáté, položíme na něj plátky masa. Posolíme, popepříme. Maso z obou stran osmahneme a když se maso „zatáhne“, přidáme červené víno a vodu. Podlijeme v poměru půl na půl tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rozmarýn, nejlépe čerstvý, a maso jím posypeme. Dusíme zhruba 4 hodiny, případně přiléváme víno a vodu. Maso se dusí tak dlouho, až se začne rozpadat. Servírujeme pak jen libové kousky a šťávou z masa poléváme bramborovou šťouchanici. Brambory: Vše oloupeme a očistíme. U cibule sloupneme nejen slupku, ale i první bílou vrstvu pod ní, protože by byla tvrdá. Brambory a mrkev rozkrájíme na kostky. Cibuli nahrubo nakrájíme. Vše hodíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby v ní zelenina byla ponořená. Uvedeme do varu, přidáme zeleninový bujón a trochu soli. Vaříme cca 30 minut. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a šťouchadlem vše pořádně rozšťoucháme. Přidáme trochu másla a mléka (případně smetany). Můžeme dochutit kapkou Maggi a případně pepře.

14. května 2010

Hovězí guláš ze zeleninou

dvě větší cibule, stolní olej, 0,5 kg hovězího masa, sůl, sladkou nebo pálivou papriku, mletý pepř, masoxový vývar na podlévání, hladku mouku na zahuštění, rajčata, papriky-nebo sklenici koupeného leča
Cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova. Přidáme maso nakrájené na malé kousky,mletý pepř,sůl a mletou papriku.Po zatažení masa na tuku přilejeme masoxový vývar a dusíme.Až je maso téměř měkké,přidáme nakrájenou zeleninu (nebo koupené lečo).Pak už jen dochutíme a zahustíme moukou a krátce povaříme. 

Hovězí maso na zelenině z noky

4 hovězí plátky (z vrchního šálu), sůl, mletý pepř, hladká mouka, 100 g sádla, 120 g cibule, mletá sladká paprika,kmín, majoránka, 100 g zelených paprik, 100 g rajčat (nebo 150 g sterilovaného leča), 2 stroužky česneku, ze dvou vajec krupicové noky, 3/4 l vývaru
Hovězí plátky naklepeme, potřeme solí a pepřem, poprášíme moukou a na horkém tuku opečeme po obou stranách dočervena. Přeložíme je do nádoby z jenského skla. Ve zbylém tuku usmažíme dozlatova drobně krájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou a vložíme plátky masa. Přidáme kmín, majoránku, pokrájené papriky a rajčata (nebo lečo), rozetřený česnek a podlijeme polovinou vývaru. Dusíme na malém plaménku, až maso změkne. Potom plátky vyjmeme, na míse poklademe krupicovými noky velikosti koblížku, které jsme uvařili ve druhé polovině zředěného vývaru. Plátky podáváme podlité vlastní šťávou.

Hovězí maso dušené se zeleninou a bramborami

1/2 kg hovězího masa (roštěnec, zadní), 30 dkg syrových brambor, 1 větší mrkev, 1 větší cibule, 1/2 menšího celeru, malý kousek petržele, morkovou kost (nemusí být), sůl, pepř
Zadní hovězí maso nakrájíme na malé kostky, mrkev a brambory rovněž na plátky. Ostatní zeleninu jemně rozsekáme. Maso udusíme do měkka. Do ohnivzdorné mísy vyklepneme uvařený morek, můžeme jej vynechat, dáme udušené měkké hovězí maso i se šťávou (roštěnec nemusíme předem dusit), dáme vrstvu osolených brambor, mrkve a cibule a posypeme sekanou zeleninou. Toto pořadí opakujeme ještě jednou. Pokrm dusíme 3/4 - 1 1/2 hodiny. Podáváme v téže míse.

Hovězí maso na pivu

500 g hovězího masa, 100 g párků, 50 g slaniny, sůl, pepř, paprika, 2 cibule, olej, sklenka piva
Hovězí maso prošpikujeme nudličkami párků a slaniny obalenými v paprice. Maso opepříme, pokapeme olejem, posypeme pokrájenou cibulkou a dáme do druhého dne odležet do chladu. Přěd přípravou rozehřejeme v pekáči trochu tuku, z masa odstraníme cibuli, maso osolíme a dáme na rozehřátý tuk ze všech stran opéct. Potom přidáme cibuli a osmahneme ji spolu s masem. Maso podlijeme pivem a pod poklicí pečeme doměkka. Podléváme horkou vodou. Maso dopečeme odkryté, výpek můžeme zaprášit trochou mouky, osmahnout, zalít vodou a povařit. Dochutíme kořením,česnekem, a podáváme s knedlíky.

Hovězí maso na způsob zvěřiny

600 g hovězího masa na pečení, 100 g slaniny, 1 velká cibule, 200 g kořenové zeleniny, 2 - 3 dcl červeného vína, sůl, pepř, divoké koření, 2 lžíce švestkových povidel, 4 - 5 lžic strouhaného perníku, 70 g sušených švestek
Maso prošpikujeme. V kastrole na másle osmahneme nakrájenou cibuli a nastrouhanou zeleninu. Přidáme maso, opečeme ho po všech stranách, osolíme a okořeníme. Podlijeme ho a dáme pod pokličkou zvolna péct. Během pečení podléváme vínem. K poloměkkému masu přidáme omyté švestky namočené ve víně a perník, podle potřeby přilijeme víno a dopečeme.

Hovězí maso v polské omáčce

hovězí maso - kvalitní zadní, 50 gr olej, 300 gr kořenové zeleniny, 100 gr cibule, 100 gr hladké mouky,50 gr švestkových povidel, 50 gr perník na vaření, 100 gr citron, 10 gr rozinky, 10 gr mandle, 20 gr cukr, 50 gr másla, nové koření, bobkový list, sůl

Maso uvaříme se zeleninou a vyjmeme. Na cibulce osmahneme trochu cukru,zalijeme vývarem.Přidáme šťávu z citronu,povidla,nastrouhaný perník,trochu octa (dle chuti),koření, zbytek cukru a vše povaříme. Vyndáme koření,přidáme zeleninu z masa,rozmixujeme a zahustíme světlou jíškou na požadovanou hustotu a množství.. V případě potřeby přecedíme a na závěr přidáme nakrájené mandle,rozinky a zjemníme máslem.Přidáme naporcované maso,prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíke