23. října 2016

Kuřecí maso se špenátem

Kuřecí maso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, s=ojová omáčka, sůl, 2 vajíča, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mlwetý zázvor, feferonky.
Připravíme si kuřecí maso, které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírně osolíme, klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každou porci dáme jednu lžičku bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno důkladně zamícháme a necháme odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže, která bude přílohou. Rýži důkladně umyjeme až bude voda kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva prsty nad rýži mírně osolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje, nejlepší je zelený olivový olej. Rýži kterou jsme si připravili dáme vařit nejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou část vody dáme pokličku a na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut, nesmí se nám připálit. Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytou až do podávání jídla. Nyní se pustitíme do masa, které máme naložené ve škrobu a vejcích. Připravíme velkou pánev do které dáme asi tak lžíci ceresu nebo jiného tuku na smažení, rozpálíme a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo vařečkami rychle mícháme a maso roztrháváme na kousky tak jak bylo nakrájené. Maso, jak se smaží tak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme zabránit. Masíčko má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mít stejnou velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve asi tak lžičku mletého zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný špenát a na nudličky nakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme asi tak jednou a půl deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě lžíce kvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme tak, aby se pěkně promíchal a po třech minutách zakápneme máčeným škrobem. Škrob si namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři lžičky, zamícháme a necháme stát, až se nám škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám zůstane na dně zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barva zeleniny má být jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečky rýže kterou obsypeme naším pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší , červeným olejem, který zhotovíme tak, že do rozpáleného oleje dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud máme i čerstvých, a tímto olejem si jídlo dochutíme. K jídlu je dobrý kompot . Po jídle je dobré dát sklenku vína nebo bylinkového likéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat