13. ledna 2012

Ukrutný guláš

500 g hovězí kližky, 2 nožičky párků, 2 větší cibule, 3-4 stroužky česneku, malá sklenice sterilovaného leča, sůl, mletý pepř, olej, chilli, majoránka, nastrouhaný tvrdý sýr, naťová cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl zakysané smetany

Omyjeme hovězí maso a nakrájíme si jej na kostky. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme na kostičky. V papiňáku rozpálíme olej, na něm zpěníme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a krátce osmahneme, aby se zatáhlo. Podlijeme jej horkou vodou nebo ještě lépe horkým masovým vývarem (množství podle velikosti papiňáku) a papiňák uzavřeme. Dusíme 25 minut, poté papiňák otevřeme, přidáme nakrájenou uzeninu, vše zalijeme lečem, osolíme, opepříme, přidáme chilli, rozetřený česnek a majoránku a chvíli společně povaříme. Občas zamícháme. Jakmile všechny suroviny změknou, zahustíme zakysanou smetanou. Pokus se nám zdá guláš řídký, můžeme jej ještě poprášit trochou mouky. Místo smetany lze guláš také zahustit nastrouhaným tvrdším chlebem. Podáváme s přílohami, které jsou ke guláši obvyklé - s chlebem, pečivem či těstovinami. A s nezbytnou sklenicí oroseného piva.
Poznámka: Guláš vaříme pokud možno v papiňáku - pokud jej nemáte, je nutné si popsaný postup přizpůsobit tj. zejména prodloužit dobu dušení masa. Ještě než začneme s jeho přípravou, zásobíme se dostatečným množstvím piva. Guláš má jméno ukrutný proto, že po něm následuje ukrutná žízeň. 


Žádné komentáře:

Okomentovat