11. ledna 2012

Guláš se žampiony a vínem

800 g hovězího masa na guláš, 5 cibulí, 8 žampionů, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 200 ml červeného vína, 100 ml zakysané smetany, bujónová kostka, 2 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 jalovčinek , sůl , 2 lžíce hladké mouky,  lžíce ostrého kečupu, 50 g másla,  lžíce estragonu

Maso opláchneme a nakrájíme na gulášové kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i slaninu. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po všech stranách kostky masa. Podlijeme vývarem z kostky bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme asi 3/4 hodiny. Občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna tekutina a zamícháme.Zatím oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Po uplynutí stanovené doby přidáme všechno koření a sůl a dusíme dál, až se maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne. Potom podlijeme vínem (případně horkou vodou) a chvíli dusíme. Přidáme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou, na plátky pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé houby) a pomalu povaříme. Nakonec zamícháme lžíci ostrého kečupu (omáčku obarví), oříšek másla a lžičku estragonu, ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem. 


1 komentář: