28. ledna 2017

Kysané zelí s klobásou

kysané zelí, klobása domácí ( dunajská), brambory, sádlo, cibule, mletá červená paprika, sladká jíška (zásmažka), sůl, majoránka, ocet, česnek, pepř
Nejdříve dáme vařit kyselé zelí. Vaříme jej  téměř do měkka, spolu s klobásou  ( 1ks asi  15 dkg  / na 1 lt polévky). Zvlášť dáme vařit oloupané a na kostičky nakrájené brambory. ( Brambory  a zelí musí tvořit 1 obsahu hrnce polévky.) Na sádle (nešetřit) zpěníme cibulku a osmažíme ji do červena , přidáme do ní 1 pytlík červené sladké papriky (dle zvyklostí konsumentů možno použít papriku pálivou, případně možno přidat mleté čili koření). Až se uvaří brambory, tak do nich přidáme připravenou zpěněnou cibulku s paprikou a uvařené zelí s klobásou i s vodou ve které se obojí vařilo (klobásu před tím nakrájíme na kolečka). Také přidáme trochu jíšky (hladká mouka a tuk). Osolíme, přidáme majoránku (nešetřit) , ocet, česnek, případně opepříme.

Kysané zelí s jogurtem

300 g kysaného zelí, 1l vody, 1 - 2 líže oleje, 1 lžička červené papriky, 100 g šunky, 1/2 plnotučného mléka, 2 lžice hladké mouky, 1 bílý jogurt, 1 vejce, sůl, pepř, kmín případně ještě další koření dle své chuti
Cibuli nakrájíme na drobno, dáme ji do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme do žluta. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a papriku, osmahneme je a přidáme nakrájené zelí. Okořeníme kmínem a pepřem (případně dalším kořením), zalijeme vodou a vaříme  až zelí změkne. Pak zalijeme mlékem v němž jsme rozmíchali vejce a mouku. Opět povaříme a dochutíme kořením a solí.

Zapečená zelenina s uzeným bučkem

300 g bílého hlávkového zelí, 100 g zelených paprik, 200 g rajčat, 200 g uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 20 g sádla na formu, kmín, worcester, mletý pepř, sůl
Zelí rozkrájíme na nudličky, promícháme s prolisovaným česnekem, sekanou cibulí, kmínem, pepřem a solí. Zapékací formu vymažeme sádlem a naplníme polovinou připraveného zelí, polovinou na plátky rozkrájeného bůčku, plátky rajčat a proužky paprik. Zakryjeme zbylým zelím, zalijeme trochou vody s několika kapkami worcesteru, poklademe zbylými plátky bůčku a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou.

Omelety z brambor s uzeným masem

400 g brambor, 200 g uzeného masa, 100 g cibule, 4 vejce, 40 g oleje, mletý pepř, sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a zchladlé rozkrájíme na plátky. Uzené maso uvaříme doměkka a rozkrájíme na kostičky. Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky, vložíme do pánve se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme plátky brambor, uzené maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl brambor s masem v pánvi opečeme, zalijeme rozšlehaným, osoleným vejcem a necháme ztuhnout. Na talířích obkládáme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Cmunda s uzeným masem

300 g vařených brambor, 200 g vařeného uzeného masa, 30 g droždí, 4 vejce,250 g dětské krupičky, 250-300g hrubé mouky, 5 dl mléka, 3 stroužky česneku, pažitku, majoránku, mletý pepř, sůl
Ve slupce uvařené, oloupané brambory prolisujeme, přidáme vejce, na kostičky rozkrájené uvařené maso, prolisovaný česnek, sekanou pažitku, špetku pepře a majoránky, mléko, dětskou krupičku a moukou s rozdrobeným droždím. Zaděláme těsto, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozetřeme do vymazaného a moukou či strouhankou vysypaného pekáče a upečeme do zlatova.

Bramborové placičky s uzeného masa

sáček bramborových placek v prášku, 200 g uzeného masa, 40 g hladké mouky,2 lžíce sterilovaného hrášku, 100 g oleje
Těsto na placky připravíme podle návodu, vmícháme do něj drobně nakrájené uvařené uzené maso a hrášek. Dobře promícháme a lžící vykrajujeme malé kousky, které zformujeme do tvaru placičky. Každou obalíme v hladké mouce a vkládáme do rozpáleného oleje v pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem.

Chřest na maďarský způsob

1 kg chřestu, 2 dl kyselé smetany, 3 lžíce másla, 100 g strouhanky, kostku cukru, lžičku mleté sladké papriky, sůl
Chřest uvaříme do poloměkka ve slané vodě, do které přidáme kostku cukru. Dáme okapat na síto. Zapékací mísu vymažeme lžící másla. Na druhé lžíci másla osmažíme strouhanku. Na dno mělké zapékací mísy dáme polovinu smetany, posypeme lžící osmažené strouhanky a naskládáme chřest. Polijeme zbytkem smetany, posypeme hustě strouhankou, mletou paprikou a poklademe kousky másla. Gratinujeme v horké předehřáté troubě, až smetana zhoustne a strouhanka zezlátne.

Hamburské brambory

750 g brambor, 3 vejce, 50 g másla, pepř, sůl, tuk na smažení
Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké oloupeme a prolisujeme nebo jemně nastrouháme. Vmícháme do nich rozpuštěné máslo, pepř, sůl a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce spojíme s kaší. Pak nabíráme lžící namočenou v tuku kousky kaše, klademe je do horkého tuku a smažíme dozlatova. Jsou vhodné jako příloha k zelenině.

Německé bramborové ragú

1 kg brambor, 1/2 l vývaru, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 zelené papriky, 2 lžíce hladké mouky, olej, sůl
Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme drobně nakrájené cibule, přidáme brambory, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme na proužky nakrájené papriky, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Pak vysmahneme na tuk, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem s rozmíchaným protlakem a zvolna dusíme, až se většina vývaru odpaří.

Formanské halušky

1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 50 g sádla, 200 g strouhaného uzeného sýra, 1/4 l smetany
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, ustátou vodu scedíme,přidáme prosátou mouku, sůl a vypracujeme těsto. Malou lžičkou vykrajujeme nočky nebo těsto protlačujeme struhadlem s velkými otvory do vařící slané vody. Vaříme zvolna 5-6 min. Vyndáváme z vody cedníkem, necháme okapat a promícháme s rozehřátým sádlem, aby se halušky neslepily. Přidáme sýr a před podáváním přelijeme několika lžícemi smetany.