24. května 2010

Rybí prsty z ouklejky

ryby ouklejky, cibule, majoránka, slanina, sůl
Povařené drobné rybky pomeleme se slaninou, osolíme a okořeníme, vytvarujem válečky a ufritujem

Rybí filé s bylinkami

800 g rybího filetu (treska ,mořský losos),1 lžíce citronové šťávy,1 lžička bazalky,1 lžička saturejky,1 lžička libečku,1 lžička fenyklu,1 lžíce kopru,1 lžíce kerblíku,1 lžíce petrželky,1 cibule,2 lžíce másla,1/4 lžíce soli
Rybí filet rozkrojte na 4 díly, omyjte, osušte a potřete citronovou šťávou. Lístky bylinek otrhejte ze stonků,omyjte,osušte a nasekejte na drobno. Rybu v nich obalte. Oloupanou cibuli nakrájejte na malé kostičky, na másle je poduste do měkka. Kousek po kousku vložte rybu, přikryjte poklicí a 4 minuty duste. Obraťte, osolte, přikryjte a duste další 4 minuty. Ihned podávejte. Do výpeku vmíchejte pro změnu trochu sladké nebo kyselé smetany a rybu zalijte.

Rybí filé s ajvarem

400 g rybího filé (např. z tresky), sůl, citronová šťáva, sladká paprika, celý kmín, rostlinný olej (lépe olivový), lžíce másla, 150 g ajvaru,worcestrová omáčka, estragon, kečup, zelené olivy

Kousky filé mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou, jemně posypeme paprikou, okmínujeme a necháme chvíli odležet. Na rozehřátém oleji za přidání másla opečeme kousky ryby z obou stran, přidáme ajvar, podle chuti kečup, ochutíme worcestrem a estragonem a případně zředíme malým množstvím horké vody nebo zeleninového vývaru. Odkryté asi 15 minut dusíme. Před dokončením přidáme olivy  a podáváme s bílým chlebem ev. bagetou. Příhodná je zeleninová obloha, případně pampeliškový salát s vinným.

Rybí brambůrky

300 g syrového rybího masa (např.filé), 50 g slaniny, 600 g  syrových, 100 g vařených brambor,1 vejce, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 1 cibule, 1/2 lžičky majoránky, sůl, olej na smažení
Syrové rybí maso zbavíme kostí a spolu s cibulí pomeleme.Přidáme jemně strouhané brambory, mouku, vejce, slaninu,majoránku a sůl a vypracujeme těsto.Kousky těsta pečeme na rozpáleném oleji z obou stran do křupava. Bramboráčky podáváme s dušenou zeleninou.

Ryba ve smetaně

1 kg mražené tresky, olivový olej, 6 vrchovatých polévkových lžící hladké mouky, 5 kávové lžičky rybího koření Avokado, 4 kávové lžičky sušeného česneku, pepř, sůl, dva citrony, 0,5 litru sladké smetany na vaření

V misce smícháme mouku a koření nerozmraženou rybu osušíme a pomažeme olivovým olejem, následně každou porci obalíme ve směsi mouky s kořením a klademe postupně do středně velké zapékací misky, každou vrstvu pokapeme olivovým olejem, a štávou z vymačkaného citronu a poprášíme směcí mouky s kořením Vše přikryjeme a dáme do troby teplé 200 stupňů na dvacet minut dusit, po té misku odkryjeme, zalejeme sladkou smetanou a dusíme ještě deset minut. Pak misku odkryjeme a necháme zapéct na 250 stupňu cca dalších 15 minut. Podáváme s opékaným bramborem.

Ryba v zelenině

4 porce bílé tresky,250 g mrkve, 1 pórek, 100 g celeru, nové koření, pepř celý, sůl, alobal
na omáčku : bílý jogurt, olivový olej, citrónová šťáva, pažitka, petrželka

Tresku polijte šťávou z citrónu. Očistěte mrkev, pórek, celer. Zeleninu nakrájejte na kousky a spařte v horké vodě. Alobal potřete olejem, nasypte na něj zeleninu a přidejte porce tresky. Rozdrťte 2 zrnka nového koření a 6 kuliček pepře, nasypte na rybu, osolte. Alobal pevně uzavřete a pečte v troubě 20 min.  Bílý jogurt rozmíchejte se lžičkou olivového oleje, lžící citrónové šťávy, solí, a nasekanám svazečkem pažitky a petrželky. Upečenou rybu podávejte s vařenými brambory a jogurtovou omáčkou.

Ryba v mrkvi

1 kg plátkového filé, 1 kg mrkve, sůl, bílý pepř, cukr krystal, citronová šťáva, tuk na smažení, máslo, brambory jako příloha

Nejprve si očistíme mrkev. Potom ji nakrájíme na kostičky a dáme na máslo, které jsem si před tí rozpustili. Přidáme sůl, cukr vše dle chuti a dusíme. Mezi tím si připravíme filé, které nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opepříme bílým pepřem a dáme na rozehřátou pánev opéci z obou stran do zlatova. Potom vyjmeme a uchováme v teple. Až je mrkev měkká lehce dohustíme jíškou - nesmí být moc husté, dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Potom lehce vmícháme opečené filé. Podáváme s vařeným bramborem.

Ryba s omáčkou

1 kg ryby (ryba - může být kapr, candát, mořské porcované filety), muškátový květ, zázvor, 100 g másla, bobkový list, majonéza, 1/4 l vývaru, malá cibule, kyselá okurka, 1 lžička strouhaného křenu, polévkové koření, sůl

Porce ryby osolíme, poprášíme muškátem, zázvorem, přidáme bobkový list, dáme péci na máslo. Majonézu rozředíme vývarem (polévkovým), k tomu přidáme nastrouhanou cibuli, okurku, křen, Polévkové koření a vývar přidáme k měkké rybě. Promícháme s vypečenou šťávou, zahřejem k varu, ale pozor - nevařit. Porce ryby pak přelijeme omáčkou. Jako přílohu můžeme podávat opečené brambory ve slupce, vařené brambory, či čerstvý chléb.

Ryba na sladkokyselo - Tchang-Čchu jü

1 kg ryby (losos, čínský kapr; pstruh nebo mořský úhoř), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 6 sladkých paprik (nejlépe 3 zelené a 3 červené), 6 lžic oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octu, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce škrobové moučky, 3 lžíce sojové omáčky

Papriky nakrájíme na nudličky, vhodíme do rozpáleného tuku a chvíli bez podlévání dusíme. Pak je odstavíme. Cibuli pokrájíme na půlkroužky a česnek na drobné kousky. Cibulku dáme do tuku a krátce osmažíme aby zprůhledněla. Pak přidáme česnek a krátce osmažíme. Rybu vhodíme do rozpáleného tuku, lopatkou ji obracíme. Za chvíli přílijeme omáčkovou směs z octa,cukru, škrobové moučky, vína a sojové omáčky a odškrabujeme od dna. Přidáme cibulku, česnek a ozdobíme paprikami. Cukr můžeme též přidat až ke konci, upravený jako karamel.

Pstruzy plněný žampiony a šunkou

pstruzi, žampiony, šunka, bílé víno, zelená petrželka, česnek, sůl, olivový olej

Očištěné pstruhy osolíme a osmažíme na pánvi, ne však úplně do měkka. Umyté a na plátky nakrájené žampiony usmažíme na olivovém oleji, přidáme česnek a šunku a všechno společně smažíme 2-3 minuty. Pstruhy naplníme připravenou směsí a dáme je péci do trouby vyhřáté na 170°C. Na pánev nalijeme víno, necháme ho trochu odpařit, přidáme olivový olej a zelenou petrželku. Upečené pstruhy polijeme výpekem a omáčkou z vína.