29. března 2010

Filé na zelenině

150 g filé, sůl,citrónová šťáva, 20 g cibule, stroužek česneku, majoránka, petrželka, 40 g rajčat, 10 g olivový olej, 1/4 citrónu
Porci filé osolíme,zakapame citrónovou šťavou a dáme do vymazané ohnivzdorné misky.Na oleji osmahneme nakrajenou cibuli a česnek,přidáme nasekanou petrželku a rajčata nakrájaná na čtvrtky. Okořeníme majorákou, nepatrně podlijeme netučným vývarem z kostí anebo vodou a podusíme. Zeleninu navršíme potom na připravené filé, povrch osolíme a opepříme, poklademe nakrájenými kolečky citrónu a přikryté zapečeme v troubě.

Filé dušené

4 plátky filé, lžíce másla, lžíce oleje, lžíce hladké mouky, lžíce hořčice, lžička sardelové pasty, lžička worcesteru, lžička chilli, 2 žloutky natvrdo, sůl
Vše důkladně rozmícháme s trochou vřelé vody a dáme mírně vařit. Vložíme plátky filé a krátce podusíme. Podává se s opečenými bramborami nebo hranolky.

Filé nebo kuřecí prsa se zeleninou

300 g filé nebo kuřecí prsa, 1-2 cibule, 2 hrnky zeleniny, 2-4 lžíce kečupu, oregáno, pepř, kmín
Maso okořeníme a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme na kolečka,smícháme v misce se zeleninou a kečupem. Rozprostřeme na maso a dáme do trouby na střední stupeň zapéct na 20-30 minut. Podávat např. s rýží. 

Filé na zelenině s vínem

600 g filé, 2 citrony, 1 cibule, 2 zeleninové papriky, olej, 2 stroužky česneku, 4 rajčata, 2 dl červeného vína, 2 bobkové listy, po lžičce sušené bazalky, tymiánu, majoránky, 1 lžička worcesterské omáčky, sůl, mletý černý pepř, pažitka
Omyté filé pokapeme citrónovou šťávou a necháme na chladném místě 60 minut. Cibuli a papriky očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji osmažíme, přikryjeme a dusíme 10 minut. Přidáme prolisovaný česnek, rajčata zbavená jadérek a nakrájená na osminky, červené víno, bobkový list, bylinky a worcesterskou omáčku. Při mírné teplotě dusíme dalších 10 minut. Okapané filé nakrájíme na kostky, oloupaný citron na plátky, přidáme k zelenině, přikryjeme a dusíme ještě 15 minut. Nakonec posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s vařenou rýží čerstvou zeleninou.

Filé na zelenině s cuketou

2 mrkve, 2 cukety, 2 jarní lahůdkové cibulky, 2 lžíce másla, 250 ml smetany, sůl, pepř, kari koření, 4 porce filé, šťáva z 1 citronu, snítka estragonu, 2 lžíce strouhanky
Zeleninu očistíme a omyjeme. Mrkev a cukety nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka. Opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem, okořeníme. Zeleninu se smetanou vložíme do formy. Porce filé omyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme k zelenině do formy. Troubu předehřejeme na 180 °C. Posekaný estragon smícháme se strouhankou a rybu posypeme. Pečeme asi 15 minut. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a podáváme s vařenými brambory.

Filé na smetaně

filé, sterilovaná zelenina, plátkový eidam, 1-2 smetany ke šlehání, kečup jemný, špetka soli, špetka bílého pepře
Filé omyjeme, osolíme, opepříme a vložíme do troškou másla vytřeného pekáčku. Pak na filé rozložíme zeleninu, podlijeme trochou vody a šoupneme na deset minut do rozehřáté trouby. Po deseti minutách nakapeme na zeleninu kečup, zalejeme smetanou a přikryjeme sýrem, který také trošku pokapeme kečupem. Můžeme také podlít nálevem ze zeleniny. Pečeme dokud šťáva nezhoustne a sýr se nezačne červenat. Podáváme s bramorama.

Filé na póri

50 dkg rybího filé, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 1 cibule, 3 dkg másla, 1 dkg polohrubé mouky, kmín, sůl
Filé osolíme,pokmínujeme a v troubě opečeme z jedné strany. Pak přidáme nakrájený pórek a cibuli, filé obrátíme, podlijeme vodou podusíme do měkka. Měkké filé rozporcujeme. Do šťávy přidáme máslo, zaprášíme moukou. Podáváme s bramborem a mrkvovým salátem.

Filé na česneku

800 g filé, 6 stroužků česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, mletý kmín, sůl
Filé nakrájíme na plátky,osolíme,okmínujeme,potřeme utřeným česnekem a poprášíme moukou. prudce je osmahneme po obou stranách v rozpáleném oleji, podlejeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka.Nakonec zjemníme máslem.Podáváme z vařenými brambory a salátem.

Filé na čalamáde

2-3 ks mraženého rybího filé, sklenička domácí čalamády, koření na ryby, sůl, parmazán, brambory
Velmi jednoduchý recept, který rádi využijete, když nemáte moc času na přípravu. Rybí filety lehce osolíte a okořeníte kořením na ryby. Vložíte do pekáčku, kolem vysypete domácí čalamádu. Podle toho, kolik obsahuje nálevu, tak případně část nechte ve sklenici. Ryba mi neměla plavat. Dejte zapéct do trouby. Mezitím si můžete uvařit brambory. Po 20 min posypte ryby sýrem a nechte ještě trochu zapéci.

Filé na balkánský způsob

1 kg filé, citrónová šťáva, sůl, 4 papriky, 6 rajčat, 1 pálivá paprička, 2-3 lžíce oleje, tymián, saturejka, bazalka, máta, jogurt, citrón na plátky
Filé rozdělíme na plátky, osolíme a okyselíme. Rajčata a papriky nakrájíme a podusíme s kořením na oleji. Mezitím opečeme rybu. Rybu dáme na mísu, obložíme zeleninou, polijeme bílým jogurtem a obložíme citrónem. Podáváme s brambory.