26. března 2010

Kedlubny po římsku

1 květák, 5 rajčat ,5 stroužků česneku, hrst petrželové nati,1 vejce, 2 tavené trojúhelníčky ementálu ,1 balíček spaget, olej, sůl 
Středně velký květák rozebereme za syrova na malé růžičky cca 3-4 cm v průměru a mezitím vaříme vejce natvrdo. Česnek a petrželovou nať posekáme na drobno. Asi ? množství česneku a všechnu nať zpěníme na rozehřátém oleji a prudce v něm opékáme i syrový květák. Po malé chvilce přidáme rajčata pokrájená na drobno ( nejméně na osminky), sůl a bez podlévání rychle rozdusíme. Mezitím vaříme spaghetti a na struhadle (o stupeň jemnějším než okurky na salát) postrouháme zvlášť trojúhelníčky taveného sýra a vejce vařené natvrdo.  Po malé chvilce květák nepatrně podlijeme vodou, aby se vytvořilo malé množství šťávy a přestaneme dusit, dokud květák příliš nezměkl. Jeho konzistence by měla být spíše tvrdá, ale ne syrová. Před odstavením přidáme zbytek česneku a dochutíme solí. Podáváme na spagetách posypaný strouhaným taveným sýrem a nakonec vejcem.

Kuřecí prsa s čínskými nudlemi

2 řízky z kuřecích prsou, 100 g nivy, 100 g vepřové šunky, 1 červená a 1 zelená paprika, 50 g instantních čínských nudlí, šalotka,česnek, 0,2 l smetany, bazalka, sůl, bílý pepř, 2 lžíce olivového oleje
Prsa osolíme, lehce naklepeme, opepříme a opečeme na pánvi rychle z obou stran. Dále opékáme 10-15 min. při 200 st.C. Nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a  papriku osmažíme na olivovém oleji a smícháme s instantnými nudlemi připravenými podle návodu. Ve smetaně rozehřejeme nastrouhanou  nivu, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nasekanou bazalku. Hotová prsa přelijeme připravenou omáčkou.

Kuřecí maso s těstovinami

2 kusy fenyklu, 2 červené cibule, 125 g žampionů, 300 g těstovin penne, hrst rozinek ,300 g vařeného kuřecího masa, 300 g nízkotučného taveného sýra, 150 g nivy, 2-3 lžíce parmazánu, sůl, pepř, česnek, olej
Nakrájíme fenykl, cibuli, žampiony na plátky a česnek. Vše orestujeme na oleji. Přimícháme vařené kuřecí nudličky osolíme, opepříme. Vmícháme rozinky. Vložíme do zapékací misky a promícháme s horkými těstovinami, do kterých vmícháme tavený sýr. Vše posypene nivou a nakonec parmazánem. Zapékáme asi 10-15 minut v troubě.

Kuře po italsku se sekanou

1 celé kuře, masová sekana ,1/2 másla, koření, sladká paprika, pálivá paprika, grilovací koření, feferonky, pepř, sůl ,špagety, sojová omáčka
Kuře opláchneme a osolíme.Rozpustíme máslo a promícháme s kořením.Kdo má rád ostré nemusí šetřit pálivou paprikou a feferónkami   .Kuře pomažeme mašlovačkou a vložíme do vyhřáté trouby cca  170 stupňů .Občas podlijeme vodou a potřeme kuře vytvořeným sosem. Asi tak po 50 až 55 minutách přidáme ke kuřeti na plátky  nakrájenou  sekanou a potřeme ji mašlovačkou.Pečeme dalších 35 - 40 minut.Mezi tím než se nám kuře společně se sekanou dopeče uvaříme špagety,které po zbavení vody  promícháme se sojovou omáčkou .Takto ochucené špagety podáváme společně s kuřetem a výbornou sekanou.

Špagety s mletým masem

500 g mletého masa, mražená zelenina, 1/2 cibule, olej, kečup, mléko, koření na špagety, špagety, sýr na posypání
Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí přidáme mleté maso a opečeme dokud se nebude drolit na kuličky. Poté přidáme uvařenou mraženou zeleninu a zalijeme kečupem. Pokud chceme, můžeme zjemnit trochou mléka. Osolíme a můžeme přidat i koření na špagety. Špagety vaříme dle návodu na obalu. Na závěr vše na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

Granadír

½ balíčku těstovin, 4-5 brambor, 3-4 špekáčky, 1 cibule, sůl, mletá paprika, olej
Těstoviny uvaříme v osolené vodě,přecedíme, propláchneme.Brambory oloupeme,pokrájíme,uvaříme v osolené vodě a slijeme.Na oleji dobleda osmažíme cibuli,přidáme pokrájené špekáčky, orestujeme, vmícháme mletou papriku a odstavíme.Pak vše společně promícháme.Podáváme s hlávkovým salátem. 

Falešné noky

sáček těstovin tortily/ kolínek,fleků /, sáček kyselého zelí, 2 cibule, 25 dkg gothajského salátu, lžíce másla nebo slunečnicového oleje, sůl, 2 stroužky česneku
Dáme do vroucí osolené vody vařit tortily. Na sádle zpěníme do zlatova cibuli,přidáme na nudličky nakrájený gothaj, kyselé zelí, před přidáním ještě pokrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli, ochutíme lisovaným česnekem, doplníme scezenými těstovinami, zamícháme a podáváme.

Bylinkové ravioly se šunkou

500 g raviol plněných ricottou a bylinkami, sůl, 150 g šunky nebo uzeného masa,1 svazek míchaných bylinek, 50 g  másla, 2 lžíce olivového oleje, pepř
Ravioly uvaříme podle návodu v osolené vodě, poté je slijeme, prudce zchladíme a necháme okapat.
Šunku pokrájíme na kostičky.Bylinky omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, otrháme ze stonků a posekáme .( až na několik lístků ponechaných na oblohu ) Máslo a olej rozehřejeme na pánvi, přidáme pokrájenou šunku a posekané bylinky a krátce podusíme.Ravioly přidáme ke směsi šunky a bylinek a opékáme na pánvi asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a upravíme na talíře. Obložíme zbylými bylinkami. 

Houbový guláš

500 g suchohříbků, 1 cibule, 1 rajče, 1 paprika, 50 g sádla, masový vývar na podlití, 2 lžíce hladké mouky, kmín, mletý pepř, sůl
Na sádle zpěníme cibuli,přidáme na kousky nakrájené suchohříbky a dusíme doměkka.Pak přidáme na kostky nakrájené rajče a papriku,osolíme,opepříme a ochutíme kmínem.Guláš zaprášíme hladkou moukou,podlijeme trochou masového vývaru a ještě krátce povaříme.

Guláš z hlívy ústřičné

1/2 kg hlívy ústřičné, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky,5 stroužků česneku, 250 ml světlého piva, 250 ml vody, 2 krajíčky chleba, sůl, polévkové koření,2 menší kyselé okurky, 1 čerstvou papriku, oregano, pálivý kečup, sojovou omáčku, worcester
Cibulku zpěníme na sádle společně se slaninou a zaprášíme moukou a paprikou. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu, kterou jsme promíchali s česnekem a se solí. Vše mícháme a podléváme pivem a vodou. Zahustíme na kostičky nakrájeným chlebem a přisypeme polévkové koření. Ke konci vaření přidáme kolečka okurky a papriky a oregano. Dochutíme worcesterem, sójovou omáčkou a kečupem.