15. prosince 2011

Hrnečková cuketová bábovka

2 – 2,5 hrnečku polohrubé mouky,prášek do pečiva,hrneček cukru krupice,vanilkový cukr,2 vejce,5 PL oleje,hrneček mléka, hrneček nastrouhané cukety,1 PL kakaa,50 g najemno nakrájených lískových oříšků,tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání bábovkové formy
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, žloutky, olej, mléko, nastrouhanou cuketu, kakao a nakrájené oříšky. Vymícháme těsto a zlehčíme tuhým sněhem z bílků. Naplníme formu a upečeme při 160 °C. Pomocí špejle zjistíme, zda je bábovka upečená. Hotovou pocukrujeme nebo přelijeme čokoládovou polevou.

Hrnečková šlehačková bábovka

2 hrnky polohrubé mouky,hrnek moučkového cukru,3 celá vejce,vanilkový cukr,0,5 kypřícího prásku,trochu strouhané citronové kůry,smetana
Bábovkovou formu vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Všechny suroviny postupně smícháme dohromady a vlijeme do formy. Do poloviny těsta můžeme přidat kakao. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Hotovou bábovku pocukrujeme a podáváme.

Francouzská slaninová bábovka

500 g bílé špaldové mouky,lžička moř­ské soli,40 g droždí,lžíce cukru,300 ml vlahého mléka,150 g tekutého másla,vejce,100 g slaniny,30 g vlašskych ořechů
Mouku smícháme se solí. Uprostřed vymáčkneme důlek a v něm rozmíchá­me rozdrobené droždí, cukr a 5 lžic mlé­ka. Kvásek necháme 15 min. kynout.Přidáme máslo a zbylé mléko, vmíchá­me vejce. Vypracujeme těsto, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout.Troubu předehřejeme na 200 °C. Sla­ninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Oře­chy posekáme nahrubo.Těsto ještě jednou prohněteme, při tom vmícháme slaninu a ořechy. Těs­tem naplníme vymazanou bábovkovou formu. Necháme ještě jednou vykynout (po okraj formy) a pečeme asi 50 min.Bábovku necháme 10 min. chladnout, poté ji vyklopíme na kuchyňskou mříž­ku, aby zcela vychladla.

Čokoládovo-rumová bábovka

250 g másla,250 g cukr moučka,4 vejce,vanilka,80 g tučného tvarohu, nejlépe vymačkat v utěrce,170 ml rumu,prášek do pečiva,1 pol. lžíce škrobu,250 g hl. mouky,100 g kvalitní hořké čokolády, 70 %,30 g kakaa,30 ml mléka,50 g hrubě nasekané čokolády
Máslo našlehat s cukrem, postupně pak zašlehávat vajíčka, vanilku a tvaroh. Zamíchat rum, mouku a škrob.Ve vodní lázni rozehřát čokoládu a společně s mlékem a kakaem zamíchat tak do 2/3 těsta. do vymazané formy naplnit nejdříve světlé těsto, pak zasypat sekanou čokoládou a přidat zbytek těsta. Dat do předehřáté trouby a péct při cca 170°, rychlovzdušná tak 150°.

Burgundská bábovka

200 g másla,200 g cukru,4 vejce,250 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, skořice, 100 g čokolády na vaření,1/8 litru červeného vína
Utřeme máslo, cukr, žloutky, postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a víno. Ke konci vmícháme nastrouhanou čokoládu a ušlehané bílky. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 45-50 minut v elektrické troubě vyhřáté na 180°C (horkovzdušná cca 160°C).

Bramborová bábovka ve dvou barvách

120 g másla,150 g moučkového cukru,vanilkový cukr,4 žloutky, sůl,30 g kvasnic,450 g hrubé mouky,2 středně velké ve slupce uvařené brambory,O.25 l mléka,30 g kakaa,máslo a strouhanka na vymazání formy,moučkový cukr na pocukrování
Máslo dobře našleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáváme žloutky jeden po druhém a potom přidáme vykynutý kvásek (kvasnice, trocha vlahého mléka a trocha cukru), přisypeme prosátou mouku se solí a na jemno nastrouhané oloupané brambory. Zamícháme dovnitř zbytek vlahého mléka a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě části. Do jedné zamícháme kakao, které jsme rozpustili v horké vodě s trochou cukru.Obě těsta necháme vykynout na vlahém místě. Pak je vložíme do připravené formy tak, že nejdříve dáme polovinu bílého těsta, na něj kakaové a nahoru rozetřeme zbytek bílého těsta. Znovu necháme vykynout a nakonec upečeme bábovku v předem vyhřáté troubě do zlatova, až se odděluje od stran formy a když zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá.Upečenou bábovku vyklopíme a pocukrujeme. Vychladlou krájíme na dílky.

Bábovka ze sodovky

450 g polohrubé mouky,prášek do perníku,300 g pískového cukru,2 vejce,10 lžic oleje,sodovka (0.33 l),případně kakao
Vše smícháme dohromady. Třetinu těsta můžeme obarvit kakaem. Těsto vylijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vytřené formy a pečeme v předehřáté troubě 45 - 60 minut.

Bábovka z jablek - nepečená

3 kg jablek,1 kg cukru,1/4 l vody,200 g kandovaného ovoce,1 velká PL želatiny,případně 2 cl rumu nebo brandy

Oloupaná jablka zbavená jádřinců rozkrájíme a svaříme s cukrem ve vodě na husté pyré. Mezitím si dáme nabobtnat želatinu a pokrájíme na kousky kandované ovoce. Do horkého pyré vmícháme připravenou želatinu a občas znovu promícháme. Bábovkovou formu vymažeme olejem. Do chladnoucího pyré přimícháme kandované ovoce a alkohol. Vlejeme do formy a dáme ztuhnout na 24 hodin do ledničky. Před podáváním formu krátce postavíme do mísy s horkou vodou, aby se nám bábovka dobře vyklopila. Zdobíme šlehačkou a kopečkem vanilkové zmrzliny nebo kouskem polárkového dortu.

Bábovka z cukety

3 hrnky polohrubé výběrové mouky,prášek do pečiva,2 hrnky jemného krystalového cukru,2 vejce,hrnek oleje,2 hrnky strouhané cukety,vanilkový cukr,lžíce kakaa,50 g jemně nastrouhaných oříšků,tuk,mouka na formu,moučkový a vanilkový cukr na posypání
Do mouky prosejeme prášek do pečiva, přidáme cukr, vejce, olej, nastrouhanou cuketu, vanilkový cukr, kakao, a nakrájené lískové oříšky a zpracujeme ve větší míse. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté formě upečeme.Vychladlou bábovku vyklopíme a sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.

Bábovka od babičky

400 g polohrubé mouky,prášek do pečiva,6 vajec,250 g cukru, 250 g másla,1/4 l mléka,vanilkový cukr, případně kakao
Ručním šlehačem ušleháme sníh z bílků a pomalu přidáváme ostatní přísady. Do poloviny těsta můžeme vmíchat kakao.Formu vymažeme sádlem (či jiným tukem), vysypeme strouhankou, kokosem, případně hrubou moukou, nalijeme do ní nejprve světlé těsto a na ně tmavé a můžeme opatrně obrácenou vařečkou promíchat.