29. března 2010

Filé ala Homér

8 kousků filé, 1 střední mrkev,půlka celeru, 1 citrón, majolka, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, bílá veka, lístky zeleného salátu
Rybí filé uvaříme doměkka a necháme okapat, syrovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme citronovou šťávou. Promícháme s rozmačkaným filé, osolíme, opepříme. Zalijeme majolkou s jogurtem, jemně promísíme. Ozdobíme salátem a podáváme s bílou vekou.

Rybí filé

rybí filé, sůl, citrón, hladká mouka, mražená zelenina, strouhaný sýr /vše podle počtu osob /
Rybí fié osolíme, pokapeme citrónem, obalíme v hladké mouce a na oleji osmažíme dozlatova. Dáme na vymaštěný pekáč. Mezitím si uvaříme ve vodě mraženou zeleninu, kterou poté nasypeme na filé v pekáči. Celé posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct. Výborné s vařenými brambory.

Ďábelský kapr

kapr, hořčice, olej, mletý pepř, citronová šťáva
Kůže zbavené porce kapra osolíme, poprášíme hladkou moukou. Z hořčice, oleje, mletého pepře, citronové šťávy si připravíme směs, kterou kapra potřeme. Obalíme lehce ve strouhance, opečeme na oleji,a pod pokličkou dodusíme do měkka.

Ďábelské závitky

1 treska, 1 lžička hořčice, sardelová pasta, pepř, čili koření, sůl, hladká mouka, 1 vejce, 1 lžíce oleje
Tresku očistíme, rozpůlíme,vykostíme a každou půlku potřeme směsí z hořčice, pepře, čili, sardelové pasty a soli, stočíme je do závitků a sepneme párátkem. Závitky obalíme v mouce a v rozšlehaném vejci a pomalu smažíme na rozehřátém tuku za občasného otáčení. Podáváme s pečivem.

Ryba s rajčaty

candát, olej, sůl, 4 ks rajčata, 2 ks cibule, pepř mletý, 1 dcl víno bílé
Porce osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji opečeme. Sekanou cibulku na másle ozlatíme, po chvíli přidáme rajčata, která jen lehce prohřejeme. Vše dáme do zapékací mísy, vložíme porce ryby, kousky másla a pečeme v troubě asi 10 minut. Potom ryby podlijeme vínem a pečeme doměkka.

Ryba na ruský způsob

750 g očištěného candáta, 100 g másla, 50 g cibule, bobkový list, celý pepř, 2,5 dl bílého vína, 1 žloutek, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 citrónu, 1 lžíce kaviáru, 5 dl smetany, sůl
Na másle osmahneme drobně krájenou cibuli, bobkový list, pepř, přidáme osolené porce candáta a zvolna opečeme po všech stranách, zalijeme bílým vínem a podusíme. Pečeného candáta vyjmeme, základ zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme rajčatový protlak, trochu vývaru, povaříme a procedíme. Do procezené omáčky přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem, prohřejeme a vložíme opečeného candáta. Při podávání jednotlivé porce zdobíme kolečkem citrónu s kaviárem.

Brokolice zapečená s lososem

250 g těstovin, 300 g brokolice, 20 g másla, 600 ml mléka, 100 g mascarpone nebo smetany ke šlehání, 8 plátků sušených rajčat v oleji, 2 lžíce kaparů, 8 sardelových filátek (ančoviček),10 lístků bazalky, 4 filety čerstvého lososa, zbaveného kůže, 50 g vyzrálého čedaru nebo podobného ostřejšího tvrdého sýra, nastrouhaného na jemno
Předehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vsypte do ní těstoviny. Promíchejte a vařte je podle návodu na obalu, čtyři minuty před koncem varu přisypte brokolici. Tato doba by jí měla stačit k tomu, aby zkřehla, ale zůstala ještě pevná. Těstoviny s brokolicí sceďte.Máslo, mouku a mléko dejte do většího kastrolu, promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte, aby vznikla hladká hustá omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte mascarpone nebo smetanu, sušená rajčata, kapary a ančovičky. Přisypte těstoviny a brokolici, osolte a opepřete.Filety lososa překrojte napůl a rozložte v jedné vrstvě na dno pekáče. Navrch naneste těstoviny s omáčkou, poprašte strouhaným sýrem a posypte bazalkou.Zapékejte tak půl hodiny, dokud nezačne směs probublávat a zezlátne /nepečte zbytečně dlouho, aby se ryba nepřepekla/

Brambory s česnekem

brambory, česnek, drcený kmín, tuk, filé, sůl, tatarská omáčka
Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka cca 4 milimetry tlustá. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Do pekáče dáme tuk nebo olej, rozpálíme a klademe vrstvu brambor. Dospod dáváme patky bramborů oblou částí dolů. Pak vrstvu posolíme, posypeme drceným kmínem a navrch poloíme plátky česneku. Vše opakujeme. Dáme do vyhřáté trouby, pečeme asi 15 minut. Vyjmeme, navrch dáme osolený plátek filé pokrytý česnekem a dopečeme. Podáváme s tatarskou omáčkou.

Bouillabaise

1 kg vykostěných mořských ryb, nebo malé rybky, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 2 dcl bílého vína,1 lžička šafránu, špetka tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, sůl, citrón, 2 bobkové listy
Ryby se nakrájejí na kousky, malé rybky (např. grundle se nechají vcelku) opečou se s plátky cibule a česneku na rozpáleném olivovém oleji, přidají se na plátky nakrájená rajčata a všechno koření, zalije se to vodou nebo vývarem a vaří se, až se třetina nebo polovina vody odpaří. Nakonec se přidá víno, dochutí se citrónovou šťávou a baští se s bagetou.

Fantastický kapr

1 kapr, 2 cibule, 500 g vařených brambor, česnek, červenou a zelenou papriku, máslo (nebo olej), 1/4 l smetany
Řádně omytého kapra rozdělíme na porce. Osolíme je, opepříme a vydatně potřeme utřeným česnekem. Na pánvi je na másle nabo na oleji opečeme a přendáme do pekáčku. Do tuku po rybách dáme osmahnout cibuli nakrájenou na kolečka, oloupané vařené brambory krájené na plátky a papriky nakrájené na proužky. Tuto směs navršíme na rybu v pekáči, vše zalijeme smetanou a vložíme do trouby zapéct. Jíme bez příloh.