7. ledna 2019

Zeleninové lasagne

400 g žampiónů., 300 g mrkve., 100 g cibule., 2 stroužky česneku., pórek., sůl., 200 g hrášku (čerstvého nebo mraženého)., 40 g másla a máslo k vymazání formy., 50 g mouky., 1/8 l mléka., mletý pepř., citronovou šťávu., muškátový oříšek., svazek bazalky., 250 g lasagní., 150 g eidamu., 50 g nastrohaného parmazánu., po KL sušeného oregana a šalvěje
Žampióny očistíme nožem, silně špinavé opereme a vysušíme. Oškrábeme mrkev. Mrkev i žampióny nakrájíme na plátky. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek najemno nasekáme. Pórek zbavíme ovadlých lístů, nakrájíme na kolečka a propereme. Mrkev a pórek spaříme 5 minut v ½ l slané vody, přidáme cibuli a česnek a vaříme dalších 5 minut. Zeleninu scedíme v jemném cedníku, vývar zachytíme a znovu přivedeme k varu. Zatím rozpálíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Zředíme ¼ l zeleninového vývaru a mlékem, přivedeme k varu a vaříme ještě ccca 5 minut. Omáčku ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem. Bazalku propereme pod tekoucí vodou, necháme okapat, najemno nasekáme a vmícháme do zeleniny. Vymastíme formu a ve vrstvách do ní dáváme střídavě omáčku, lasagne a zeleninu. První a poslední vrstvu tvoří omáčka. Eidam nastrouháme, smíchame se suchou zeleninou a parmazánem a posypeme jím lasagne. Pečeme zakryté v troubě předehřáté na 200 stupň. C cca 30 minút. Na posledních 10 minut víko odstraníme.
Náš tip: Místo strouhání sýra a míchaní se zeleninou a parmazánem je možné koupit kořeněný sýr.

Žádné komentáře:

Okomentovat