10. ledna 2019

Domácí šunka

kg vepřové maso., 2 KL sůl., 0,1 dl voda., KL cukr moučka
Čerstvé maso nakrájíme na větší kousek a mírně naklepeme. Sůl a cukr rozpustíme v 0,1 l vody a roztokem zalijeme maso, které pečlivě promícháme. Po promíchání vložíme do nádoby mikroténový sáček do kterého vkládáme po vrstvách připravené maso. Každou vrstvu stlačíme, aby byl vyplěn celý prostor nádoby. Do sáčku, na maso položíme přítlačené víko prolísem nahoru. Na proli nasadíme pružinu a tuto stlačíme plastovým víkem, které současně nasuneme do výřezu v nádobě a pootočením uzavřeme. Nádobu s připraveným masem vložíme do chladničky, kde při teplotě cca 4 stup. C necháme 2 dny uležet (maso nesmí zmrznout). Po této době nádobu s masem uložíme do hrnce s vodou tak, aby hladina vody byla max. 1 cm pod zářezy. Maso dusíme na teplotě max. 85 stup. C po dobu 2 hodin. Při této teplotě odskakují ode dna bublinky. Var vody snižuje kvalitu šunky. Po této době necháme maso v nádobě vychladnout. Urychlit chlazení můžeme studenou vodou. Po úplném vychlazeníuvolníme uzávěry a šunku v sáčku vyklopíme. Pokud jste postupovali dle návodu, můžeme vám přát jen dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat