11. února 2013

Omáčka z hlívy ústřičné

350 g hlívy ústřičné ,cibule ,230 ml smetany ,kostka bujónu (nebo masový vývar) ,olej ,hladká mouka ,cukr , sůl , bílý pepř ,drcený kmín ,citrónová šťáva nebo ocet

Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dorůžova. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na plátky a na cibulce zvolna podusíme přibližně 15 minut se špetkou soli, pepře a kmínu. Podušenou hlívu ústřičnou zalijeme bujónem a necháme vařit. Hladkou mouku rozmícháme se smetanou a pomalu vlijeme k hlívě. Zmírníme plamen a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou nebo octem. Omáčka z hlívy ústřičné je vynikající s vařeným hovězím masem a knedlíkem, ale i k uzenému masu nebo jen tak s vejcem natvrdo a houskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat