19. prosince 2011

Ovocná celozrnná bábovka

170 ml vlažného mléka, 2 lžíce cukru, 30 g droždí, 2 lžíce hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné mouky, 100 ml oleje, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 2 tlučené hřebíčky (nemusí být), 150 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 150 g pokrájeného sušeného ovoce (předem namočeného - fíky, meruňky, švestky), 100 g rozinek, tuk na formu
Z mléka, cukru, hladké mouky a droždí uděláme kvásek. Ostatní přísady dáme do mísy, promícháme a zaděláme vzešlým kváskem těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Dobře se zpracovává v robotu. Bábovkovou formu silně vymažeme tukem, do formy urovnáme těsto, ve formě necháme nakynout asi 40 minut. Potom upečeme ve vyhřáté troubě nejprve asi na 200 °C a po zapečení snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Po upečení necháme chvíli prochladnout ve formě, vyklopíme a velmi bohatě posypeme cukrem. Nejlepší je bábovka asi 2 dny rozležená.

Žádné komentáře:

Okomentovat