22. června 2011

Posvícenecké koláče

Rozpis na 2 koláče:Těsto :500 g polohrubé mouky,80 g cukru krupice,sůl,100 g másla,250 ml mléka,30 g droždí, 2 žloutky,2 PL rumu;
Náplň maková : 200 g máku,200 g mléka,80 g cukru krupice,50 g piškotů,mandle a rozinky na ozdobení.
Náplň tvarohová:250 g měkkého tvarohu,50 g cukru krupice,vanilkový cukr,1 PL vanilkového pudinku,citronová kůra;
Náplň povidlová : 250 g švestkových povidel,50 g piškotů,2 PL rumu, skořicový cukr
 
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rum, špetku soli, vykynutý kvásek a všechno částečně zpracujeme.Nakonec do těsta přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku. Necháme je na teplém místě kynout asi 30 minut. Pak těsto znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části, ze kterých uděláme bochánky. Každý bochánek dáme do středu jednoho plechu a necháme ho tam ještě 10 minut kynout.Během kynutí si připravíme náplně. 
Tvarohová náplň:Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu.
Povidlová náplň : Povidla rozmícháme s rumem, přidáme nadrobno nastrouhané piškoty a ochutíme skořicovým cukrem.

Maková náplň : Jemně umletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Necháme vychladnout a přidáme dětské piškoty - jemně namleté drobečky.
Nakynuté bochánky válečkem rozválíme na kulatý plát vysoký asi 1 cm a po celé ploše koláče ozdobně nastříkáme náplně. Dozdobíme mandlemi a rozinkami. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C asi 30 minut. Doba pečení je závislá na výšce těsta.


Žádné komentáře:

Okomentovat