22. června 2011

Moravské koláčky

420 g hladké mouky,špetka soli,3 žloutky,140 g tuku (másla),140 g sádla,30 g kvasnic,1 PL cukru (na přípravu kvásku),10 PL mléka (na přípravu kvásku), vejce na potření;
Náplně: (rozpisy na 500 g)-Tvarohová : 400 g měkkého tvarohu, 1-2 žloutky nebo 1 vejce, 50-100 g moučkového cukru, citronová kůra, vanilkový cukr, 20 g rozinek, (syrové máslo, muškátový oříšek, hladká mouka).
Maková : 200 g máku, 2,5 dl mléka, 50 g cukru (medu), 20 g rozinek, citronová kůra, vanilkový cukr, 50 g piškotových nebo perníkových drobečků, skořice mletá, (tlučený hřebíček, jemně mleté mandle nebo jádra lískových oříšků, trochu másla, cukrový rozvar).
Ořechová : 200 g jader vlašských ořechů, 2 dl mléka, 100 g cukru,citronová kůra, vanilkový cukr,100 g piškotových nebo perníkových drobečků, (skořice mletá, trochu rumu, med, cukrový rozvar).
Ovocná : 500 g ovoce (jablka, hrušky, meruňky, švestky apod.),50-100 g cukru (moučka nebo krupice), citronová kůra, vanilkový cukr, skořice mletá, hřebíček,badyán, 50-100 g piškotových nebo perníkových drobečků, 20-30 g mandlí, lískových nebo vlašských ořechů, 10-30 g rozinek.
Povidlová : 500 g povidel,moučkový cukr,citronová kůra,skořice mletá,
Drobenka: (rozpisy na 250 g), 70 g másla, 70 g moučkového cukru, 100 g hrubé mouky, 20 g vanilkového cukru; nebo : 50 g moučkového cukru,130 g mouky hladké,80 g másla,cukr vanilkový.
 
V mléce rozmícháme cukr a kvasnice a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Na vál prosijeme hladkou mouku, na hrubém struhadle do ní nastrouháme tuk, přidáme žloutky, špetku soli (můžeme přidat i kůru z 1 citronu), kvásek a rukama vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme z něho tenký plát, nakrájíme z něj rádýlkem malé čtverečky, které naplníme nádivkou podle chuti a okraje spojíme k sobě. Takto připravené šátečky rozložíme na vymazaný plech a necháme chvíli kynout, poté je potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat drobenkou a v předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Po upečení sypeme cukrem.
Příprava náplní-Tvarohová : Do dobře rozmíchaného nebo prolisovaného tvarohu se přidá žloutek nebo vejce, cukr, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a vše se vymíchá na hladkou hmotu. Nakonec se do náplně přidají opláchnuté, spařené rozinky. Náplň lze zjemnit kouskem syrového másla, přichutit muškátovým oříškem. Pokud je tvarohová náplň příliš řídká, je možno ji zahustit trochou prosáté hladké mouky.
Maková : Čerstvý mletý mák (starý nahořklý mák je do náplně nevhodný) se nasype do vařícího mléka s cukrem a povaří. Potom se přidají do máku opláchnuté a spařené rozinky, trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr. Nakonec se mák zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky. Podle chuti a krajových zvyklostí je možno mimo mletou skořici přidat i trochu tlučeného hřebíčku, jemně nastrouhané mandle nebo jádra lískových oříšků; místo cukru je možno mák osladit medem a zjemnit trochou másla. Příliš hustou náplň můžeme rozředit mlékem nebo cukrovým rozvarem.
Ořechová : Drobněji nastrouhaná jádra vlašských ořechů se nasypou do vařícího mléka s cukrem a krátce se povaří. Potom se přidá trochu jemně nastrouhané citronové kůry a vanilkový cukr a náplň se zahustí piškotovými nebo perníkovými drobečky.Podle chuti je možno přidat i mletou skořici a trochu rumu. Část cukru lze nahradit medem. Příliš hustá náplň se rozředí mlékem nebo cukrovým rozvarem.
Ovocná : Omyté ovoce se zbaví slupek a jaderníků nebo pecek, rozkrájí se na menší kousky, nepatrně zastříkne vodou a podusí do poloměkka. Potom se podle potřeby přisladí a ochutí citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a kořením a zahustí připravenými drobečky. Nakonec se přidají hruběji rozsekané oloupané mandle nebo ořechy a opláchnuté rozinky.
Povidlová : Povidla se rozmíchají (příliš hustá se rozředí trochou vařící vody), podle chuti přisladí a ochutí jemně nastrouhanou citronovou kůrou a mletou skořicí, případně rumem.
Příprava drobenky : Moučkový cukr a mouka se prosijí na vál, přidá se trochu vanilkového cukru a změklé máslo. Směs se promíchá a promne, až se začnou tvořit drobnější hrudky (sypání).

Žádné komentáře:

Okomentovat